Irak ve ABD anlaşmaya çalışıyor

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Washington yönetimiyle yapılacak güvenlik anlaşmasının, ABD'nin Irak'ın komşularına sınır ötesi operasyon düzenlemesini engellemek için önemli olduğunu söyledi. Amerikalı ve Iraklı yetkililer, ABD askerlerinin 2011'e dek Irak'ta kalmasını içeren güvenlik anlaşmasına varmak için pürüzleri aşmaya çalışıyorlar.

Yayınlanma: 02.11.2008 - 20:48
Abone Ol google-news

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, yaptığı açıklamada, güvenlik anlaşmasının ''kendi istedikleri biçimde'' kabul edilmesi durumunda, ülkesinin, ABD'nin geçen hafta Suriye'ye düzenlediği türden saldırıları durdurabileceğini bildirdi.

Ancak Irak hava sahasının kontrolünün şu an için Bağdat yönetiminde olmadığını ifade eden Talabani, eğer hava sahasının kontrolü kendi ellerinde olsaydı, ABD'nin sınır ötesi operasyonunu engelleyebileceklerini kaydetti.

Amerikalı ve Iraklı yetkililer, ABD askerlerinin 2011'e dek Irak'ta kalmasını içeren güvenlik anlaşmasına varmak için pürüzleri aşmaya çalışıyorlar.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubaiye, hafta içinde yaptığı bir açıklamada, ABD askerlerinin, BM'nin tanıdığı sürenin (Aralık 2008) dolmasından sonra Irak'taki mevcudiyetlerinin statüsü belirleyen SOFA (Status of Forces Agreement) anlaşmasında, ABD askerlerinin, Irak topraklarını kullanarak komşu ülkelere operasyon düzenleyemeyeceğine ilişkin gayet açık bir madde bulunduğunu söylemişti.

ABD, geçen pazar günü Irak topraklarından Suriye'deki bir köye hava saldırısı düzenlemişti. Suriyeli yetkililer, saldırıda 8 sivilin öldüğünü bildirmişlerdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler