Portekiz hükümeti BPN'ye el koyuyor

Portekiz hükümeti, iflasa çok yaklaşan bir bankanın millileştirileceğini açıkladı. Portekiz Maliye Bakanı Portekiz'deki bankacılık sisteminin sağlamlığını göstermek ve halka güven vermek için bu kararı aldıklarını söyledi.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 08:16
Abone Ol google-news

Portekiz Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos, Portekiz bankası Banco Portugues de Negocios'un (BPN) iflasa çok yaklaşması nedeniyle bankanın millileştirileceğini açıkladı.

1975 yılından bu yana ilk kez bir bankayı millileştirme kararı alan Portekiz'de, bakanlar kurulu olağanüstü toplantı yaptı.

Bakan Santos, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, BPN'nin yakalaşık 700 milyon Avro'luk zararı olduğunu, ''hassas ve olağandışı bir durumda'' bulunduğunu söyledi.

Sociedad Lusa de Negocios adlı gruba bağlı BPN'nin ''ödemelerini dondurmaya çok yakın bir durumda olduğunu'' belirten Santos, BPN'nin, Portekiz Merkez Bankası tarafından belirlenen minimum ödeme katsayılarını gerçekleştiremediğini ve kısa dönemde yeni likidite kaynaklarına sahip perspektifi bulunmadığını kaydetti.

Portekiz Maliye Bakanı, BPN'nin, müşterilerinin çıkarlarını savunmasına olanak verecek bir çözüm üretemediğini, bu yüzden hükümet olarak bu bankanın millileştirilmesi önerisini meclise sunmak zorunda kaldıklarını anlattı.

BPN'nin bugünden itibaren Portekiz Merkez Bankası'nın 2 yöneticisinin gözetimi altında çalışacağı, millileştirme önerisinin mecliste onaylanmasından sonra Portekiz'deki bankacılık düzenleme ve denetleme kurulu olan ''Caixa Geral de Depositos''un yönetimi altına geçeceği belirtildi.

Santos, Portekiz'deki bankacılık sisteminin sağlamlığını göstermek ve halka güven vermek için bu kararı aldıklarını sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler