Talat ve Hristofyas'ın bitmeyen müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, kapsamlı Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün altıncı kez bir araya geldi. "Yönetim ve Güç Paylaşımı"nı müzakereyi sürdürecek olan liderler, bugün "yasama"yı da görüşecek. Liderler, ayrıca temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu'nun "yürütme"yle ilgili çalışmalarını ele alacak.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 08:57
Abone Ol google-news

Kapsamlı Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün altıncı kez bir araya gelen, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın görüşmede, "yönetim" başlığının çeşitli yönlerine ilişkin görüşlerini ortaya koyması; Hristofyas'ın Kıbrıs Rum tarafının yönetimle ilgili tezlerini daha geniş şekilde detaylandırması, Talat'ın da yasama erkiyle ilgili ilk görüşünü ortaya koyması bekleniyor.

Talat'ın bugün ayrıca, görüşmelerin içeriğine ilişkin Rum basınına bilgi sızdırılması konusunu da gündeme getirmesi bekleniyor.

Liderler, 11 Eylül'de başlayan müzakereler çerçevesinde yaptıkları 5 görüşmede "yönetim ve güç paylaşımı"nı ele aldı. Önce yetkileri görüşen liderler, daha sonra federal yürütmeyi müzakere etti ve 22 Ekim'de yaptıkları son görüşmede yasamayı ele almaya başladı.

Zaman zaman temsilciler Nami ile Yakovu düzeyinde de devam eden müzakerelerde, "federal yönetim", "federal yönetimin yetki ve yapısı", "başkan ve başkan yardımcılığı" görüşüldü.

"Yönetim ve güç paylaşımı" ana başlığının görüşülmesinin tamamlanmasının ardından, "mülkiyet" konusuna geçilecek.

Lefkoşa ara bölgede bulunan, BM kontrolündeki uluslararası havaalanı yakınında kapsamlı müzakereler için tahsis edilen binada yapılan görüşmeye, liderin heyetleri ile BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun'un da katılıyor.

Memleketi Avustralya'da bulunan BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in ise adaya 10 Kasımda gelmesi bekleniyor.


Hristofyas Moskova'ya gidiyor

Bu arada Hristofyas, ekimin son haftasında Çin'e yaptığı ziyaretin ardından, 18 Kasım'da da üç günlük resmi ziyaret için Moskova'ya gidecek.

Hristofyas, Rum liderliğine seçilmesinin ardından ilk kez 1 Kasım Cumartesi günü eski siyasetçi merhum Özker Özgür'ün eşi Zehra Özgür'ün cenaze törenine katılmak üzere KKTC'ye geçmişti. Talat ve Hristofyas cenaze töreninde buluşmuştu.

 

5 aylık hazırlık

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Rum yönetimi lideri Hristofyas, şubattaki Rum başkanlık seçimlerinin ardından 21 Mart'ta başlayan yeni süreçte, temsilcilerinin de katkı koyduğu 5 aylık bir hazırlık yaptı.

Önce bir dizi çalışma grubu ve teknik komitelerin kurulması için anlaşmaya varan liderler, oluşturulan komiteler ile grupların çalışmalarını gözden geçirip değerlendirmek amacıyla yaptıkları görüşmelerde, "iki kesimli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı çözüm" taahhüdünde bulunup "tek egemenlik ve tek vatandaşlık" konularını ele aldı.

BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde 3 Eylül'de tam teşekküllü müzakerelerin prosedür görüşmesini yapan ve 11 Eylül'de müzakerelere başlayan iki lider, "Kıbrıs sorununa karşılıklı olarak kabul edilebilecek ve Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin temel ve meşru hak ve çıkarlarını koruyacak bir çözüm bulunması amaçlı tam teşekküllü müzakerelerde üzerinde anlaşılacak çözümün, ayrı ayrı ve eş zamanlı olarak referanduma sunulmasını" kararlaştırdı.

Hristofyas'ın yurtdışı temasları nedeniyle gerektiği şekilde "dinamik ve hızlı" ilerlemeyen müzakereler, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın 10 Ekim'deki görüşmeye katılmasıyla yeniden ivme kazandı.

Haftada bir görüşmeye karar veren liderler, ayrıca tartıştıkları konuların derinleştirilmesi ve yeni buluşmanın daha verimli geçmesinin koşullarını hazırlamaları için temsilcilerinin ayrıca görüşmesini de kararlaştırdı.

 

Rumlar, çözüm konusunda daha kötümser

Öte yandan Güney Kıbrıs'ta yapılan bir anket sonucuna göre, Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yürütülen müzakerelerden olumlu sonuç beklemiyor. Ankete katılanların yarısından fazlası da Kıbrıs sorununun çözümü konusunda kötümser.

Politis gazetesinin, "Noverna Consulting&Research" şirketine 22-30 Ekim'de 500 kişiyle yaptırdığı ankette, "Kıbrıs sorunu konusunda iyimser misiniz" sorusuna, yüzde 39'luk kesim "oldukça iyimserim" yanıtını verirken, yüzde 36'luk kesim "oldukça kötümserim", yüzde 18'lik kesim de "çok kötümserim" karşılığını verdi.

"Müzakerelerin çözüme yol açacağına inanıyor musunuz" sorusuna ise yüzde 67 "hayır", yüzde 26 "evet" yanıtı verildi.

 

Türk başkan istemiyorlar

"Çözüm olması durumunda dönüşümlü başkanlık çerçevesinde Kıbrıslı Türk bir siyasetçinin bir zaman diliminde başkan olmasını kabul edip etmedikleri" sorusuna, ankete katılan Rumların yüzde 64'ü "kabul etmem", yüzde 33'ü ise "kabul ederim" karşılığını verdi.

Ankete katılanların yüzde 75'i, Hristofyas'ın Kıbrıs sorunu ve iç politikadaki uygulamalarını desteklediğini de belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler