İran: ABD ile müzakereye hazırız

İran, ABD ile ''adil ve eşit'' şartlarda doğrudan müzakereye hazır olduğunu bildirdi. İran müzakerelerin yapılmasını ise ABD'nin, bölgedeki güçlerini çekmesi ve İsrail rejimini desteklemeyi bırakması şartına bağladı.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 10:58
Abone Ol google-news

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın basın danışmanı Mehdi Kalhor, Washington yönetimiyle aracısız müzakerelere başlanabileceğini söyledi. Amerikalı yetkililerin zaman zaman İran'la diyalog kurulması yönünde açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Kalhor, ''İran-ABD ilişkileri, ancak adil ve eşit şartlarda mümkün olur'' ifadesini kullandı.

 

Şartlı müzakere

Kalhor, Washington yönetimini de bölge politikalarından dolayı eleştirdi. ''Washington yönetimi, askeri gücünü bölgedeki varlığını daha da yaygınlaştırmak için kullanıyor'' diyen Kalhor, bu durumda uzlaşmaya varmalarının söz konusu olamayacağını belirtti.

Mehdi Kalhor, geçen ayki açıklamasında, ''ABD, bölgedeki işgalci güçlerini çeker ve siyonist İsrail rejimini desteklemekten vazgeçerse bu ülkeyle doğrudan müzakerelere başlayabiliriz'' ifadesini kullanmıştı.

ABD ile 1980'den beri diplomatik ilişkilerinin olmaması hakkında da Kalhor, ''ABD'nin tarihi boyunca anlaşmalara uymaması ve sözünde durmaması, uluslararası toplumda güvenilir bir ülke olmadığının en iyi ispatıdır'' dedi.

ABD'yle diyalog kurulması yönünde ülke içindeki bazı grupların taleplerini eleştiren Kalhor, ''ABD'ye gülümsemek zorunda değiliz, ilişki kurmaya asıl ihtiyacı olan onlardır'' demişti.

 

Biri 'şer üçgeninin bir parçası', diğeri 'büyük şeytan'

ABD, İran'ı ''şer üçgeninin bir parçası'', İran da ABD'yi ''büyük şeytan'' olarak nitelese de, müzakerelere başlanması gerektiği yönünde her iki taraftan zaman zaman açıklama geliyor.

28 yıldır doğrudan diplomatik ilişkiye sahip olmayan İran ve ABD, Irak'taki istikrar ve güvenlik sorununu ele almak üzere Bağdat'ta geçen yıl ilk kez bir araya gelmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler