Demirel'den gündemle ilgili açıklamalar

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün "soykırım" iddiasının ardından Diyarbakır ve bölgede tırmanan gerilimi değerlendirerek, "Türkiye'nin askerini şehit eden, polisini şehit eden, masum sivil halkını şehit eden bu güçleri bir terör örgütü olarak tanımayan bir heyet, bir grup parlamentoda var. Türkiye buna da uzun süre dayanmaz" dedi.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 12:29
Abone Ol google-news

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ekoenerji Dergisi’nde yayınlanan röportajında, terörle mücadele konusunda yaşanan gelişmeleri ve yolsuzluk konusunu değerlendirdi.

 

TSK'ye eleştiri

Demirel, son yaşanan gelişmelerle birlikte, terör konusunda Türkiye’de 1992 şartlarına dönüldüğüne işaret ederek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’a girip, terör yuvalarını kaldırmakta yeteri derecede başarılı olamadığını söyledi. Demirel, “Sadece hava kuvvetleri kullanılıyor. Bu da yetmiyor, görüldü. Ya Kuzey Irak’ta Türkiye’yi rahatsız eden güçleri oradan çıkaracaksınız, yahut da Türkiye bir gün bunları giderek etkisiz hale getirmek mecburiyetinde kalabilir. Açık söyleyeyim, Türk kamuoyu bir noktadan sonra bu duruma dayanmaz” dedi.

 

'Türkiye'de eylem, acı ve hiddet var'

Bölücü terörün, Türkiye’nin öncelikli sorunu olduğunu vurgulayan Demirel, “Devlete silah çekmiş bulunanların, ülkenin askerine, polisine, sivil halkına tecavüz edenlerin, canlı bombalar halinde çeşitli yurt köşelerinde hadiseler çıkaranların, fevkalâde ızdırap verici şekilde birtakım masum insanların ölümüne sebep olan cinayetlerin, hepsinin yarattığı bir infial var. Türkiye’de eylem, acı ve bir de hiddet var. Bir öfke var. Bunları iyi görmüyorum” dedi.

 

'Devlet terörist gibi hareket edemez'

Terörün daha çok hakim olduğu bölgede halkın iki ateş arasında kaldığını ifade eden Demirel, “Bir taraftan terörü önlemekle görevli olan devlet güçleri, öbür tarafta terörü yapan silahlı kişilerin arasında kalmıştır. Böyle olunca da, halkın zaman zaman hangi tarafı tutacağında endişeleri vardır. Terörün önlenmesinde en önemli engellerden birisi budur” diye konuştu. Devlet güçlerinin halkı teröristten ayırmak mecburiyetinde olduğunun altını çizen Demirel “Bunu yapmaya çalışıyor, bunu yapıyor ve devletin güçlerinin kullandığı metotlar teröristin kullandığı metotlardan farklıdır. Devlet terörist gibi hareket edemez. Bu suretle de mücadelenin nazik bir tarafı var” dedi.

 

'En tehlikeli tartışma askeri güçsüz gibi göstermektir'

Aktütün Karakolu saldırısının ardından “Acaba burada bir gevşeklik mi var, asker bu işi yaparken bazı şeylere dikkat mi edilmiyor?” şeklinde tartışmalar yaşandığını hatırlatan Demirel, şunları söyledi: “Bence tartışmaların en tehlikelisi askeri güçsüzmüş gibi göstermektir. Bu çok yanlıştır. Asker güçlüdür. Yalnız bu gücünü göstermede sıkıntısı vardır. Bu gücünü ancak söylediğim şartlar içerisinde, yani halkına eziyet etmeden ve halkına zarar vermeden ve de kanunların verdiği yetkileri kullanarak göstermek durumundadır.Yani devlet güç kullanırken, kullanılan gücün çok dikkatle kullanılması lazım. Türkiye’de asker eleştirilmesin mi? Eleştirilsin. Ben eleştirilmesin demiyorum, yalnız askerin moralini incitecek şekildeki eleştirileri ülke için yararlı bulmuyorum. Bu işin çok önemli bir tarafı, bu mücadeleyi kahramanca yapan askerimizin arkasında milletçe olmamız lazım.”

 

PKK'ye uluslararası destek kurutulmalı

Türkiye’nin Kuzey Irak yönetimi ile diyalog başlatmasını doğru bulup bulmadığının sorulması üzerine Demirel, “Bunların Türkiye içinde yuvalandığı, faaliyette bulunduğu bölgeler belli. Türkiye dışında bunların yuvası Kuzey Irak’tır. Kuzey Irak’ta yuvalanan teröristler, gayet tabii ki yalnız Irak’ın içinden değil, dünyanın çeşitli yerlerinden de destek alıyorlar. Dün komşularımızdan destek alıyorlardı, bugün o destek Kuzey Irak dışında daha az. Yani, Suriye ve Yunanistan destek veriyordu. Şimdi görülmüştür ki, komşuların desteği kesilmedikçe, uluslararası destek kaynakları kurutulmadıkça, bunlara maddi manevi, yani moral bakımından ve planlama bakımından destek verenlerin destekleri kesilmedikçe, bu mücadele zor."


'Türkiye buna uzun süre dayanamaz'

Demirel, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün “soykırım” iddiasının ardından Diyarbakır ve bölgede yaşanan olayları değerlendirirken, şöyle konuştu: “Türkiye büyük bir hadiseyle karşı karşıyadır. Bu yeni de değildir. Hadisenin tarihi kökleri vardır. Ama bu defa, halkı da kullanma yoluna gitme gibi birtakım durumlar hasıl olmuştur. Bir sivil itaatsizlik sahnelenmektedir. Ayrıca Türkiye’nin askerini şehit eden, polisini şehit eden, masum sivil halkını şehit eden bu güçleri bir terör örgütü olarak tanımayan bir heyet, bir grup, parlamentoda var. Türkiye buna da uzun süre dayanmaz.”

 

Yolsuzluklar ortaya çıkarılmalı

Demirel, son aylarda Türkiye'nin gündemine damgasını vuran yolsuzluk olaylarına değinirken, önümüzdeki günlerde yolsuzluk iddialarının daha da çoğalacağına ve tartışılacağına dikkat çekti ve

"Bizim devletimiz hukukun içinde kalarak, çünkü bu iki ağzı kesen bir olaydır, birtakım adaletsizlikler yapmadan, haklıyı haksızı ayırt etmek suretiyle, yanlışı doğruyu ayırt etmek suretiyle bu olayları açıklığa çıkarmalıdır"

diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon