Önlem alacaklarına kızıyorlar!

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu kılık değiştirerek Çocuk Esirgeme Kurumu'nun Ankara Saray ve İstanbul Zeytinburnu zihinsel engelli rehabilitasyon merkezine giren İngiliz Düşesi Sarah Ferguson'a tepki gösterdi.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 14:30
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İngiliz Düşesi Sarah Ferguson'un kılık değiştirerek Çocuk Esirgeme Kurumu'nun Ankara Saray ve İstanbul Zeytinburnu zihinsel engelli rehabilitasyon merkezine girmesine tepki gösterdi.

Babacan, görüntülerin alınış şeklinin doğru olmadığını söyledi. Çubukçu da yaptığı açıklamada konuyla ilgili idari soruşturma başlatıldığını belirtirken, Düşes'i suçladı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, bir gazetecinin, “York Düşesinin bir televizyon kanalıyla Türkiye’ye gelerek yetimhanelerde gizli çekim yaptığı öğrenildi, bu bir rahatsızlık yarattı mı? Yarattıysa İngiltere’ye bu rahatsızlık ne düzeyde iletildi” sorusu üzerine, bu konunun kuşkusuz gelecek günlerde İngiliz muhataplarla değerlendireceğini, ancak Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun İngiltere’deki kendi muhatabıyla temasa geçtiğini söyledi. Bu konunun ve görüntülerin hepsinin teyide muhtaç olduğunu belirten Babacan, “Hepsinin araştırılması, bakılması gerekiyor. Eğer bizim tarafımızda problemler varsa, ilgili kurumlarımız mutlaka sorunların üzerine gidecektir” dedi. Babacan, dün bazı İngiliz gazetelerinde de konuyla ilgili haberler çıktığını söyleyerek “Eğer haberlerin hazırlanış şekli, doğruysa eğer, bu görüntülerin alınış şekli, bunlar bizim tasvip edeceğimiz yaklaşımlar değildir, onay vereceğimiz bir metot değil” diye konuştu.


Rezalete idari soruşturma

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da, yaptığı açıklamada konuyla ilgili idari soruşturma başlatıldığını belirtirken, Düşes’i suçladı. Çubukçu, “Kamuoyunun hiç şüphesi olmasın ki ‘evladımız’ gözüyle baktığımız bakıma muhtaç kişilere yapılan kötü muameleye neden olanlar en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Her zaman olduğu gibi Bakanlığımızın hak ihlalleri konusunda en küçük bir toleransı yoktur” dedi. Haberin gerçeği yansıtmayan ve siyasi içerikler taşıyan yönleri de bulunduğunu ifade eden Çubukçu, şunları kaydetti:

 

‘Art niyetli olduğu aşikar’

“En başta belirtmek isteriz ki, adı geçen iki kurumumuz ne kimseden gizlenmiş ne ziyareti yasaklanmış kurumlardır. Özellikle, Ankara Saray Rehabilitasyon Merkezi yabancı misyon şeflerinin ve Büyükelçi eşlerinin sık sık ziyaret ettikleri, çok sayıda sivil toplum örgütünün ve gönüllülerin gözetiminde olan bir kurumumuzdur. Söz konusu kurumlarımız, kapalı kapılar ardında tutulan, toplumdan soyutlanan merkezler değil; tam tersine gönüllülerimizin ve kamuoyunun denetimine açık şeffaf kurumlardır. Tıpkı diğer kurumlarımızda olduğu gibi. Buna rağmen söz konusu haber, her iki kurumu da esrarengiz, bilinmeyen kurumlar şeklinde sunmuştur. Sayın Sarah Ferguson’un, Türkiye AB İlerleme Raporu’nun açıklanacağı bir dönemde; AB’ye üyeliğinize karşı çıkmasından, ‘İstanbul’a turist olarak gitmeyin’ çağrısına kadar Türkiye’yi bir karalama kampanyasının içinde bırakmaya çalıştığı bu hadisede, art niyetli olduğu son derece aşikardır. Sayın Ferguson’un Ankara’da gönüllülerimizi; İstanbul’da ise İngiltere kraliyet ailesine mensup olduğu için yanında getirdiği kızına refakat amacıyla verilen koruma polislerini suistimal ederek, kurumlarımıza izinsiz girmiştir.”

Zeytinburnu Zihinsel Engelliler Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürü Seyfi Bozçelik de “Genel müdürlüğümüz konuyla ilgili soruşturma başlatmıştır” dedi.


“Merkez değil çocuk depoları”

Ferguson ile ITN muhabiri Chris Rogers, Ankara’da Saray Çocuk Esirgeme Kurumu’na ve İstanbul’da Zeytinburnu Rehabilitasyon Merkezi’ne kılık değiştirerek, yardım görevlisi olarak girmiş, burada gizli kkamera ile çekimler yapmıştı. Daily Mail gazetesine konuşan ITN muhabiri Rogers, “Pek çok çocuk ellerinden ve ayaklarından yataklarına bağlıydı. Yerlerde yatan çocuklar gördük. Çocukların bezleri parasızlık yüzünden değiştirilmemişti. İdrar ve ter kokusu dayanılmazdı. Sanki yetimhane değil, çocuk depolarıydı” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin ardından Romanya’da da yetimhanelere benzer ziyaretler yapan ekibin çektiği gizli kamera görüntüleri 7 Kasım Cuma akşamı İngiliz ITN televizyonunda yayınlanacak.

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şube Başkanı Kahraman Eroğlu, yetimhane, çocuk esirgeme kurumları, rehabilitasyon merkezi gibi kurumlarda konunun uzmanlarının çalıştırılması gerektiğinin önemini vurgulayarak personelin de 3 ayda bir eğitime tabi tutulması gerektiğini söyledi.

Eroğlu, bu kurumlardaki çocukların korunmaya muhtaç olduğunu anımsatarak “Çeşitli nedenlerden dolayı ailesi tarafından bakılmayan ya da ailesi olmayan bu çocuklar, devlet kurumlarına sığınmış, korunmaya alınmıştır. Buralardaki çocukların eğitimleri ve bakımlarıyla ilgilenen personel mutlaka eğitimli ve uzman kişiler olmalıdır” dedi. Eroğlu, yetimhane, rehabilitasyon gibi hassas kurumlarda çalışan en üst idareden en alt kademedeki çalışanlara kadar çok iyi ve titizlikle seçilmiş olmalarının önemine değinerek şunları söyledi:

“Çocuklarımız geleceğin umududur. Kurumlarda çalışanlar ilahiyat ya da mühendislik mezunları olmamalı; sosyal hizmet uzmanı, pedogog, rehberlik uzmanı gibi kişiler içinde ayrıca çocuk sevgisi olan kişiler olmalıdır. Çeşitli zamanlarda sık sık personel değişikliğine de gidilmemeli, personel 3 ayda bir eğitime tabu tutularak bilgileri güncellenmelidir. Yoksa bu ve bunun benzeri örnekler yeniden gündeme gelebilir. Yetimhaneler ve yetiştirme yurtları basına ve kamuoyuna açık kurumlar haline getirilmelidir. Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili kurumlar işbirliği içinde çalışmalıdırlar.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler