Talabani: Hükümetin onayı olmadan olmaz

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, merkezi hükümetin onayı olmadan Amerikan kuvvetlerinin kuzeyde üs kuramayacağını söyledi. ABD ve Irak, BM'nin verdiği sürenin dolacağı 31 Aralık'tan sonra Irak'taki Amerikan askerlerinin statüsünü tayin edebilmek amacıyla aylardır müzakere masasında bulunuyor.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 16:11
Abone Ol google-news

Resmi "Irakiye" TV'sinde konuşan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, "Amerikan birlikleri Bağdat hükümetinin onayını almadan kuzey Irak'ta üslenemez, zira o bölge Irak'ın parçası ve ülkemizin yasalarıyla bağlı..." dedi.

Kuzeydeki bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani, Washington ziyareti sırasında, "ABD-Irak anlaşmasının imzalanamaması ve ABD'nin bölgemizde asker bulundurmak istemesi halinde, Kuzey Irak meclisi, halkı ve hükümeti bu isteği olumlu karşılayacaktır" demişti.

Radikal Şii lideri Mukteda EsSadr'a bağlı hareketin sözcüsü de Barzani'nin görüşüne karşı çıktı. AFP muhabirinin görüştüğü sözcü Salah Ubeydi, "Barzani'nin açıklamalarını kabul edemeyiz. Bu tutum, Kürtlerin Irak'tan ayrılma isteğini hatırlatıyor. Bu sözler bizi korkutuyor. Yürürlükte bir anayasa var, buna uymalılar..." diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler