DTP'nin kitapçığına posta yolu

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın soru önergesine verdiği yanıtta, Meclis Başkanlığı tarafından, DTP’nin milletvekillerine gönderdiği “Demokratik Özerklik” kitapçığının Posta Dağıtım Bürosu aracılığıyla dağıtılmasına izin verilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 17:25
Abone Ol google-news

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, DTP’nin tartışmalara konu olan “Demokratik Özerklik” kitapçığının milletvekillerine posta yoluyla gönderilmesine ilişkin MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın soru önergesini yanıtladı.

Pakdil, milletvekillerine ulaştırılmak üzere TBMM’ne gönderilen posta, paket, davetiye, mektup, tebrik, kitap, basılı yayın ve broşürlerin dağıtımının 2004 tarihli “TBMM’ye Posta Yolu ile veya Elden Gelen Her Türlü Posta, Paket ile Diğer Basılı Malzemenin Dağıtımına İlişkin Esaslar” çerçevesinde İç Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı Posta Dağıtım Bürosu tarafından yerine getirildiğini bildirdi. Pakdil, DTP’nin “Kürt Sorununa İlişkin Demokratik Çözüm Projesi” adını taşıyan dokümanla ilgili Meclis Başkanlığı tarafından yapılan işlemler hakkında ise şu bilgileri verdi:
“Sözkonusu doküman, TBMM Başkanlığı'na, milletvekillerine belirtilen esaslar çerçevesinde dağıtımına izin verilmesi için 14 Ekim 2008 tarihinde DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş tarafından aynı baskıda Türkçe ve iki farklı lehçe/dilde gönderilmiştir. Ancak söz konusu dokümanın Posta Dağıtım Bürosu aracılığıyla milletvekillerine dağıtılması uygun görülmemiş ve bunun üzerine ilgili Siyasi Parti Grubu göndermiş olduğu dokümanın örneğini elden geri almıştır. Dağıtımına izin verilmeyen söz konusu dokümanla ilgili olarak yapılan incelemede, Siyasi Partiler Kanunu’nun 81’nci maddesinin c bendinde yer alan; ‘Tüzük ve programlarının yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerde, propagandalarında Türkçe’den başka dil kullanamazlar. Türkçe’den başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plaklar, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamaz ve dağıtamazlar’ hükmüne aykırı olarak da değerlendirilmiş ve bu görüş ilgililere aktarılmıştır.”

Sözkonusu dokümanın 24 Ekim 2008 tarihinde Balgat Postanesi'nden postaya verildiği ve PTT aracılığıyla milletvekillerine gönderildiğinin anlaşıldığını belirten Pakdil, “TBMM Başkanlığı tarafından, bahse konu dokümanın milletvekillerine Posta Dağıtım Bürosu aracılığıyla dağıtılmasına izin verilmesi söz konusu değildir. PTT aracılığıyla milletvekillerine gönderilen posta, TBMM Güvenlik Yönetmeliği ve esaslar uyarınca TBMM Koruma Müdürlüğü görevlilerince gerekli güvenlik incelemesinden 'patlayıcı maddelere karşı' geçirildikten sonra ilgililere PTT tarafından ulaştırılmaktadır. Milletvekillerine gönderilen bu tür dokümanlarda yer alan beyan ve görüşlerin hukuki sorumluluğu gönderen kişi ve kurumlara aittir ve bunlarda ilgili yasal işlemler hukuk çerçevesinde ilgili kurumlar tarafından yapılabilecektir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler