Türk kızı Kuzey Iraklı Kürt gencine aşık olamaz mı?

“Gitmek” filminin İsviçre’deki Dünya Kültür Festivali'nden çıkarılmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 17:48
Abone Ol google-news

Tages Anzegier Gazetesi'nin, 30 ve 31 Ekim tarihli, Hüseyin Karabey’in “Gitmek” filminin İsviçre’deki Dünya Kültür Festivali'nden (Cultureescapes) son anda “sansürlenerek” çıkarıldığı haberleriyle başlayan tartışmalar sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen, yurtdışında festivallerden ödülle dönen ve son olarak Frankfurt Kitap Fuarı’nda gösterilen filmin gösterimden çıkarılmasını isteyen yetkilinin ise Bakanlık Tanıtma Fonu Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar olduğu iddia ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir başka yetkili ise “filmi sansürleme yaklaşımı sergilemediklerini” belirtti. Aynı yetkili, bu festival için çok çalıştıklarını, ancak bu şekilde gündeme gelmelerinin kendilerini üzdüğünü de söyledi. Festival için kendilerinden iki film istendiğini, onların da “Mutluluk” ile “Türev”i sunduğunu, diğer filmleri festival yetkililerinin belirlediğini söyleyen yetkili, ‘‘Gitmek, desteklediğimiz ve yurtdışında da tanıttığımız bir film. Tercih yapmamız gerekiyor, onun dışında kalan filmler için sansür yaptığımız iddia ediliyor” dedi. Konuya ilişkin bakanlık tanıtma fonu genel müdürlüğünce de basına açıklama yapılacağı duyuruldu.

Yönetmen Karabey, dün İstanbul’da yapılan basın gösteriminde “filminin çatışmalı bir ortam yaratmaktan çok, böyle bir dönemde insani yaklaşımıyla izlenmesi gereken bir film olduğunun” altını çizdi. Bir Türk kızı olan Ayça ile, Kuzey Iraklı Kürt genci Hama Ali’nin aşkını ve kavuşma çabalarını konu alan filmle ilgili tartışmaların yanısıra, Karabey’in vurguladığı bir nokta da, başka sansür uygulamalarının sessizce gerçekleştiriliyor oluşu.

Tages Anzegier gazetesindeki söyleşide, filmin ne sebeple programdan çıkarıldığı sorusu üzerine festival yöneticisi Jurriaan Cooiman “Türk yetkililerin kendilerine ‘Bir Türk kızı, Iraklı bir gence âşık olamaz. Bu filmin gösterilmesi, Türkiye açısından olumsuz bir tanıtıma neden olabilir’ dediğini” söylüyor. Cooiman “Geri adım atmamalıydım, ancak ben festivali kurtarmaya çalıştım. Türkiye’den gelen 400 bin Avro olmasaydı, festival yapılamazdı” diye konuşuyor. Söyleşinin yayımlanmasının ertesi günü, 31 Ekim’de aynı gazetede olay “Basler kültür festivaline şantaj yapılıyor” başlığıyla tekrar ele alınıyordu. Haberde, “Türk Büyükelçiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın arka planda festivale baskı yapmayı denediği”, buna gerekçe olarak da “Filmin çatışmalı bir film olduğu, Türk halkını rencide edebileceği”nin gösterildiğini yazdı.

Film, ülkemizde 14 Kasım’da gösterime girecek.



Kültür Bakanlığı'nın açıklaması: Bakanlığımızın müdahelesi olmadı

Bir Türk kızı ile Kuzey Iraklı bir Kürt gencinin aşkını konu alan ‘Gitmek’ filminin, İsviçre Zürih’te 1 - 6 Aralık günlerinde yapılacak ‘Cultureescapes’ adlı festivalin programından ‘Türk Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir yetkilinin müdahelesiyle çıkartıldığı’ iddiaları üzerine Bakanlık bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada festivalde yer alacak tasarılar üzerine genel bir bilgi veriliyor ve tartışma konusu olan film gösterimleri de şöyle açıklanıyor: “Bu festival kapsamında, Bakanlığımız portföyünde yer alan 'Mutluluk' ve 'Türev' filmleri seçilerek festival etkinliklerinde gösterilmesi planlanmıştır. Sansüre uğradığı iddia edilen 'Gitmek' filmi ile ilgili olarak Bakanlığımızın herhangi bir girişimi söz konusu değildir. Kaldı ki 'Gitmek' filmi festival programında yer alıp önümüzdeki günlerde gösterime girecektir. Ayrıca, Bakanlığımızın ödenek ve parasal konularda bir müdahalesi söz konusu olmayıp, bu konudaki ödeneğin kullanılması İsviçre’nin Zürih şehrindeki Ataşeliğimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte, programın seçimi de İsviçre Büyükelçiliğimiz tarafından yapılmaktadır. Bu kapsamda, Bakanlığımızın herhangi bir sansür veya zorlaması söz konusu olmayıp belli grupların kültürel bir aktiviteyi siyasi bir şova dönüştürme gayreti içinde oldukları anlaşılmaktadır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler