Acılı askere izin

Askerlik hizmeti sırasında anne, baba, kardeş, eş veya çocuğu vefat eden erlere, istemeleri halinde 10 gün izin verilebilecek.

Yayınlanma: 25.11.2010 - 09:36
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu'nda, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasını Öngören Kanun Teklifinin 6 maddesi kabul edildi.
Temel kanun olarak görüşülen teklifin 1. bölümü üzerinde söz alan CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, hükümetin, öğretmenlerin direncini kırabilmek için sözleşmeli öğretmen statüsü icat ettiğini savundu. İktidarın, öğretmenlerin sorunlarını çözmeye niyetli olmadığını iddia eden Koçak, her yıl 24 Kasım'da, yetkililerin süslü kelimelerle öğretmenleri avuttuğunu iddia etti.

Koçak, öğretmenlerin huzurlu olmasının, öğrencilerin iyi yetiştirilmesi anlamına geleceğini söyledi.

MHP Mersin Milletvekili Akif Akkuş, ''torba kanun'' olarak getirilen teklifin içinde birbirinden ilgisiz düzenlemelerin yer aldığını, bu nedenle maddelerin yeterince irdelenemediğini savundu. Akkuş, bu gibi durumlarda kanunun yürürlüğe girmesinin ardından uygulamalarda sorun yaşandığını kaydetti.

BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman ise bazı yoksul öğrencilerin taleplerini iletmek için Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak ile görüşmek istediğini, ancak tüm çabalarına rağmen 4 yıl boyunca Albayrak'ın kendisi ile görüşmediğini söyledi.
Albayrak'ın bu tutumunun AKP iktidarının partizanlığından kaynaklandığını iddia eden Yaman, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'tan, Albayrak hakkında gerekli işlemi yapmasını istedi.

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, öğrencilerin barınma sorununu çözmek için, devletin, yurt haline dönüştürülebilecek bazı atıl binalardan yararlanması gerektiğini kaydetti. Öğrencilerin barınma sorunu nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirten Doğru, özellikle küçük kentlerde, tek odalı evlerin bile öğrencilere fahiş fiyatlardan kiralandığını ifade etti.
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Milli Eğitim Şurasında, Andımız ile ilgili alınan karara değindi. Andımız'ın okunması zorunluluğunun kaldırılması yönünde alınan kararın bazı milletvekillerince eleştirildiğini kaydeden Sakık, ''Benim varlığım neden Türk varlığına armağan olsun. Ben Türk değilim ki'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''platonik aşk yaşıyorlar'' ifadesini de eleştiren Sakık, ''Biz demokrasi birliğini savunuyoruz. Platonik aşk yaşamıyoruz, kurtlarla dans ediyoruz'' diye konuştu.

6 madde kabul edildi

Daha sonra bölümün maddelerine geçildi ve 6 madde kabul edildi. Buna göre, askerlik hizmeti sırasında anne, baba, kardeş, eş veya çocuğu vefat eden erlere, istemeleri halinde 10 gün izin verilebilecek. İzin, askerlik hizmetinden sayılacak. YURTKUR, Başbakanlığa bağlanacak. Başbakan, kurumun yönetimi ile ilgili yetkilerini gerekli gördüğü takdirde bir bakan aracılığıyla kullanabilecek. YURTKUR, yurt dışında da yurt kurabilecek. YURTKUR Genel Kurulunun Başkanı, Başbakan veya görevlendireceği Devlet Bakanı olacak. YURTKUR Genel Müdürü ve yardımcıları da kurum Genel Kurulunda yer alacak. Genel Kurul, yılda bir yerine, iki yılda bir toplanacak. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren, en geç 4 ay içinde olağanüstü Genel Kurul yapılacak, bu toplantıda Yönetim Kurulu belirlenecek. Olağan genel kurullara ilişkin süreç, bu tarihten itibaren başlayacak. YURTKUR Genel Müdürlüğü, yurtdışında kuracağı yurtlarla ilgili ''uzman müşavir'' atayabilecek.

Tartışma

Uzman müşavir atanmasına ilişkin madde üzerinde verilen önerge nedeniyle söz alan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto ettikleri için üniversite öğrencilerini 15 ay hapis cezasına çarptırdınız. Böyle geri zekalı bir kafa olabilir mi'' şeklindeki sözlerine, AKP sıralarından tepki gösterildi.

Genç, uzman müşavir uygulamasıyla ''tarikatlara ve cemaatlere kadro oluşturulmaya çalışıldığını'' öne sürdü.

Maddenin kabul edilmesinden sonra sataşma gerekçesiyle söz alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, İTÜ'de yaşanan protesto eylemlerine soruşturma açılıp, yargılama sonucu öğrencilere ceza verildiğinin doğru olduğunu ifade etti. Bozdağ, ''Ama ortada Sayın Başbakanımızın ya da AKP'den herhangi birisinin şikayeti var mı? Yok. Soruşturmayı kim açıyor? Cumhuriyet savcıları. Neden? Resen soruşturmaya tabi bir konu olduğu için. Soruşturmayı Cumhuriyet savcıları açıyor, yargılamayı mahkeme yapıyor, ama faturayı biz ödüyoruz, geri zekalı yaftasını bizim boynumuza takıyor. Yani aynada kendini görüp konuştuğunu düşünüyorum'' dedi.

Çalışma süresinin dolması üzerine Başkanvekili Sadık Yakut, yarın saat 13.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler