ABD başkanlık seçimine 1 gün kaldı

ABD'de yarın yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama ve Cumhuriyetçi aday John McCain'nin yazıları ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) da yer aldı. Gazetenin yorum bölümünün ''Karar 2008'' başlığı altında yayınlanan kısmında Obama'nın makalesi ''İhtiyaç Duyduğumuz Değişim'' adıyla yayınlanırken, McCain ise yazısında ''Ne İçin Mücadele Ediyoruz'' başlığını kullandı.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 18:52
Abone Ol google-news

 

Obama değişim temaslarını işledi

Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama başkanlık seçimi öncesi gazetede yayımlanan yazısında, ABD'nin içinden geçtiği dönemin belirleyici bir dönem olduğu belirterek, ABD'nin 1929'larda başlayan Büyük Bunalım döneminden sonraki en kötü ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu ve bu yıl ülkede 760 bin kişinin işsiz kaldığını yazdı.

Obama böyle önemli bir dönemde ABD'nin yeni bir yöne gitmeye ihtiyacının olduğunu ve kendisinin de bu yüzden ABD'nin başkanı olmak istediğini vurguladı. ''Yarın ihtiyacımız olan değişikliği bu ülkeye verebilirsiniz'' diyen Obama, Cumhuriyetçiler'in başkan adayı McCain'nin son 8 yıldır Bush yönetiminin politikalarının yüzde 90'una evet dediğini, ekonomik konularda George Bush'tan farklı ne yapacağını hala söyleyemediğini belirtti.

Obama, yazısında ABD'nin en zengin işadamlarının başında gelen Warren Buffett'in kendine destek vermesinden de gurur duyduğunu kaydederek, ABD'de ''orta direği yeniden inşa etmeyi'' ve ilk aşamada 2 milyon insana iş yaratmayı amaçladığını söyledi. Obama, yazısında izleyeceği sosyal politikalar hakkında da bilgi verdi.

Dış politikadaki önceliklerden de söz eden Obama, Irak'taki savaşı sorumlu bir şekilde bitirerek bu ülkede ayda 10 milyar dolar harcamaya son vereceğini açıkladı. Artık Iraklılar'ın kendilerinin öne çıkmaları gerektiğini ifade eden Obama, ABD'ye 11 Eylül 2001'de saldıran Bin Ladin ve El Kaide teröristleriyle de savaşı da sona erdireceğini, 21. yüzyılın tehditlerini yenmek için yeni ortaklıklar kuracağını söyledi.

Obama, yazısının sonunda Amerikalı seçmenlere seslenerek ''Yarın sizden ülkemizin tarihinde yeni bir bölüm açmanızı istiyorum...Yarın bana oy verirseniz sadece bu seçimleri kazanmakla kalmayacağız aynı zamanda birlikte hem bu ülkeyi hem de dünyayı değiştireceğiz'' diye konuştu.

 

Mccain liderlik özelliklerini vurguladı

Cumhuriyetçi Parti başkan adayı John McCain de yazısında, ABD'nin karşılaştığı güçlükler karşısında derhal harekete geçmesi gerektiğini belirterek, ''Gelecek 4 yılda, son 8 yıldır yaptığımız gibi şansımızın değişeceğini umarak bekleyemeyiz, derhal harekete geçmeli ve bunun için mücadele etmeliyiz'' dedi.

McCain, Wall Street bankalarının ve Washington'daki liderlerin başarısız olduğunu kaydederek, ABD'yi hiçbir zaman hayal kırıklığına uğratmayan ''Amerikan ailesine ve küçük iş yerlerine'' önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Demokratlar'ın küçük ölçekteki iş yerlerini vergilendirerek ekonomiyi kötüye götüreceklerini savunan McCain, kendisinin ise vergileri düşüreceğini belirtti. ''Korumacılık ve vergi arttırımı ekonomi için yanlıştır'' diyen McCain, Obama'nın bu yöndeki politikalarının ülkeyi Büyük Bunalım'daki dönem gibi bir döneme götürebileceğini savundu.

McCain, ABD'deki enerji politikalarının da son 30 yıldır başarısız olduğunu ifade ederek, doğalgaz ve petrol almak için Amerikan değerlerine karşı çıkan ve ABD düşmanlarını finanse eden ülkelere 700 milyar dolar göndermeyi durduracağını, ABD'de enerji üretmek istediğini ve alternatif kaynaklara yönelinmesi gerektiğini belirtti.

Dış politikadaki önceliklerinden de söz eden McCain, Irak'tan Amerikan askerlerini erken ve koşulları gözetmeden geri çekmenin ABD ordusunun Irak'ta son 18 aydaki kazanımlarını yok edebileceğini vurguladı. ABD ordusunun El Kaide'ye karşı da özellikle Irak'ta yıkıcı darbelerde bulunduğunu belirten McCain, ancak El Kaide teröristlerinin Pakistan sınırında hem Kabil, hem de İslamabad'daki hükümetleri devirmeye çalışanlar arasında sığınak bulduğunu söyledi. McCain, Afganistan'da da bir kriz noktasına yaklaşıldığını kaydederek, sadece asker sayısının arttırarak bir şey yapılamayacağını Afganistan'da yeni, kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç olduğunu söyledi.

McCain, yazısında Demokrat başkan yardımcısı adayı Joe Biden'ın ''yeni başkan adayı eğer ulusal güvenlik liderliğinde zayıf görülürse karşı karşıya kalacağı testler de o kadar ağır olacaktır'' sözlerine yer verdi ve kendisinin bu özelliklere sahip olduğunu anlattı.
McCain, isim vermeden Obama'yı eleştirerek başkan olduğunda ''tehlikeli diktatörlerle koşulsuz zirveler düzenlemeyi teklif etmeyeceğini'' de belirterek, Guantanamo hapishanesini kapatacağını ve işkenceyi yasaklayacağını vurguladı. McCain, ''şiddete başvuran İslamcı aşırılarla'' mücadelesinin de devam edeceğini kaydetti.

McCain, sözlerinin sonunda ABD'nin istisnai bir liderliğe ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, kendisinin buna hazır olduğunu, hayatını ABD güvenliği ve refahına adadığını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon