Babacan: 2013 yılında borçlar ödenmiş olacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF'ye olan borçların 2013 yılının Mayıs ayında tamamen ödenmiş olacağını söyledi.

Yayınlanma: 25.11.2010 - 11:51
Abone Ol google-news

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 2011 Yılı Bütçeleri ve 2009 Yılı Kesinhesapları görüşülmeye başladı.

Bakanlıkların bütçe görüşmelerine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz katıldı. Devlet Bakanı Ali Babacan bakanlığın bütçe sunuşunda Türkiye'nin küresel kriz ortamında birçok ülke Hazinesi IMF kaynaklarına başvururken ve merkez bankalarından destek alırken, Türkiye'nin piyasalar üzerinde bir baskı oluşturmadan hem IMF'ye olan borçları ödediğini hem de TCMB'ye ve kamu bankalarına olan yükümlülüklerin yerine getirildiğini bildirdi. Bakan Babacan, "IMF'den kullanmış olduğumuz kredilere ilişkin borç stokumuz 2010 sonu itibariyle 6 milyar doların altına gerileyecektir. IMF'ye olan borçlarımız 2013 yılının Mayıs ayında tamamen ödenmiş olacaktır" dedi.
 

2001 krizinin tortuları temizlenmiş olacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 2010 yılı itibariyle krizin son tortularının temizlenmiş olacağını vurguladı. Babacan, 2001 krizi sonrasında Merkez Bankası'na ihraç edilmiş olan 18.8 milyar TL tutarındaki nakit dışı devlet iç borçlanma senedinin 2010 yılında yapılan 8 milyar TL'lik itfayla tamamen ödenmiş olacağını kaydetti.

Yine 2001 krizi sonrasında Ziraat Bankası ve Halk Bank'a ihraç edilen nakit dışı senetlere ilişkin olarak 2010 yılı içerisinde toplam 5.6 milyar TL anapara ödemesi yapıldığını belirten Bakan Babacan, söz konusu bankaların elindeki nakit dışı senetlerin tamamen ödendiğini belirtti. Böylece 2001 krizinin Merkez Bankası bilançosu ve kamu bankalarının bilançoları üzerindeki etkisi tamamen ortadan kalktığına işaret eden Babacan, burada söz konusu senetlerin itfasının önemli bir kısmının küresel kriz ortamında gerçekleştirildiğinin altını çizdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler