Türbanla ilgili çarpıcı anket

Türkiye İş Kadınları Derneği'nin yaptığı bir araştırmada katılımcıların yüzde 69'u kamu kurumlarında uygulanan başörtüsü yasağını onaylamadığını belirtti.

Yayınlanma: 25.11.2010 - 14:12
Abone Ol google-news

Emine Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Türkiye İş Kadınları Derneği’nin (TİKAD) başörtüsü sorununun çözümü için toplumsal bir uzlaşının olup olmadığını tespit etmek amacıyla 26 ilde başını örten kadın, başı açık kadın, eşinin başı örtülü olan erkek ve eşinin başı açık olan erkek olmak üzere toplam 3 bin 52 denek üzerinde yaptırdığı kamuoyu araştırmasının sonuçları, düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Araştırma grubunda yer alan Prof. Dr. İhsan Dağı, başörtülü kadınların evden kente, iş ve toplumsal alanlara gelmesinin hem Türkiye için, hem de kadının özgürleşmesi için bir kazanç olacağını söyledi.

Dağı, araştırmaya katılanların yüzde 85'nin kadınların inançları gereği başörtüsü taktığı kanaatinde olduğunu aktararak, başörtüsünün siyasi sembol olarak takıldığını düşünenlerin oranının yüzde 1 civarında olduğunu vurguladı.

''Kadınlar örtünmeli mi?'' sorusuna katılımcıların yüzde 78'inin bunu kadınların kendi tercihlerine bırakmak gerektiğini düşündüğünü belirten Dağı, bu durumun başörtüsü konusunda bireysel tercihlere dayalı bir serbesti noktasında yaygın bir uzlaşma olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Dağı, özel iş yerlerinde başörtülü kadınların çalışmasından dolayı herhangi bir rahatsızlık duymayacaklarını söyleyenlerin oranının yüzde 92 olduğunu dile getirerek, katılımcıların yüzde 73'ünün de bazı özel iş yerlerinde uygulanan başörtüsü yasağını doğru bulmadığını kaydetti.

Araştırmaya katılanların yüzde 69'unun kamu kurumlarında uygulanan başörtüsü yasağını onaylamadığını belirten Dağı, devlet dairelerinde çalışan kadınların başlarını örtmeleri konusunda katılımcıların yüzde 75'inin ''isteyen örtebilmelidir'' dediğini aktardı.

Prof. Dr. Dağı, araştırmaya katılanların yüzde 78'inin üniversitelerde başörtüsünün serbest olması gerektiğini düşündüğünü dile getirerek, YÖK'ün fiilen başörtüsü yasağını kaldırmaya yönelik girişimlerini yüzde 61'lik kesimin doğru bulduğunu ifade ettiğini kaydetti.

Üniversitelerde başörtüsü sorununu çözmenin en uygun yöntem olarak katılımcıların yüzde 62'sinin bu sorunun bir yasayla çözülmesi gerektiğini söylediğini belirten Dağı, yüzde 68'inin devletin başörtüsünün nasıl bağlanacağını ilişkin bir düzenleme yapmasını doğru bulmadığını anlattı.

Dağı, katılımcıların yüzde 70'inin üniversitelerde başörtüsü yasağının kalkmasıyla başı açık öğrenciler üzerinde baskı oluşmayacağı görüşünde olduğunu açıkladı.
 

Başörtülü kadınların görüşü

Prof. Dr. İhsan Dağı, araştırmaya göre başörtülü kadınların daha çok kendi kararlarıyla başlarını örttüklerini belirterek, bu kadınların yüzde 96'sının örtündüğü günlere geri dönme imkanı olsa yine de başlarını örteceklerini ifade ettiklerini söyledi.

Katılımcıların yüzde 93'ünün inançları gereği örtündüklerini, yüzde 1'den daha az bir kesimin başörtüsünü siyasal sembol olarak kullandığını söylediğini aktaran Dağı, ''Bu, Türkiye'deki tartışmalarda ezber bozucu bir sonuç. Kadınlar siyasal bir sembol olarak örtmüyorlar başörtüsünü'' dedi.

Dağı, sosyal ve ekonomik hayatta tüm başörtülü katılımcıların yüzde 65'inin başörtüsünde rahatlama hissettiklerini, buna karşın üniversite mezunları ve memurların yüzde 55-60'ının başörtüsünün bir kısıtlama getirdiğini belirttiğini aktararak, ''Bu da başörtüsünün ev kadını, işçi ve emeklilerin değil, kentli, eğitimli, orta ve üst gelir düzeyine sahip kadınların sorunu olduğunu gösteriyor'' diye konuştu.

''Başörtüsü ve meslek icra etmek arasında tercih yapmak zorunda kalsanız hangisini tercih edersiniz?''
sorusuna kadınların dörtte üçünün başörtüsünü tercih edeceğini söylediğini belirten Dağı, başörtüleri ile kamu kurumlarında çalışmak isteyenlerin oranın da yüzde 87 olduğunu kaydetti.

Dağı, başı açık kadınlarla arkadaşlık veya komşuluk ilişkisi kurmada bir sakınca görmeyen başörtülü kadınların yüzde 94'ünün başı açık arkadaşlarını örtünmeye zorlamak gibi bir niyetlerinin olmadığını ifade etti.
 

Başı açık kadınların görüşü

Dağı, araştırmada yer alan başı açık kadınların yüzde 76'sının kadınların başörtüsü nedeniyle eğitimlerini bırakmak zorunda kalmalarına üzüldüğünü, yüzde 87'sinin de başörtülü kadınların kariyer sahibi olmasından rahatsızlık duymayacağını söylediğini bildirdi.

Dağı, bu verilerden başı açık ve başı örtülü kadınların birbirlerinden haberdar ve temas halinde oldukları sonucunun çıkarılabileceğini vurguladı.

Eşi başörtülü erkeklerin yüzde 53'ünün eşinin başını açarak çalışmasına izin verebileceğini dile getiren Dağı, yüzde 80'inin ise kadınların kamu kurumlarında başörtülü olarak çalışmalarını istediklerini kaydetti.

Dağı, eşinin başı açık olan erkeklerin yüzde 86'sının başörtülü kadınların kariyer sahibi olmasından rahatsızlık duymayacağını aktararak, yüzde 70'inin de başörtülü kadınların eğitimlerini bırakmak zorunda kalmalarına üzüleceklerini beyan ettiklerini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler