CHP savcıları göreve çağırdı

CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyesi Bülent Soylan, İDO'nun özelleştirilmesi ihalesine dava açtı.

Yayınlanma: 26.11.2010 - 14:58
Abone Ol google-news

CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 29 Eylül 2010’da kamuoyundan gizlenen ihale ile şehir hatlarını 30 yıllığına devredildiğine dikkat çekerek, bu ihalleyi belediye iştiraklerinden, Kiptaş, İspark, Belbim, Ulaşım A.Ş. ve İston’un ortak olduğu ve 5 milyon TL sermaye ile kurulan İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin aldığını söyledi. Şehir hatlarının yıllık 400 bin TL’ye ihale edilmesini eleştiren Şimşek, şöyle devam etti:

“Toplam 96 parça 30 yıllığına paket halinde ihale ediliyor ancak 400 bin lirayı 12 aya böldüğümüzde aylık 33 bin 333 liraya denk geliyor. 96 parçanın her biri için aylık bedeli belirlemek için de bu rakamı 96’ya bölelim. Sonuç her bir parça için aylık yalnızca 347 lira. Bu parçalar içinde vapurlar var. Haliç tersanesi var, iskeleler var. Böyle bir muhammen bedel olabilir mi? Üstüne üstlük bu işi ihaleyi gizliyerek, saklayarak, kamuoyundan kaçırarak yapıyorlar. İhaleyi alan şirketin de devredilen malları başka kişi veya kuruluşlara verme yetkisi var. Yani bu mallare kendi yandaşlarına peşkeş çekmenin yolunu açıyorlar.”

İhalenin iptali için önceki gün İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuran Şimşek, belediyenin devredilen mallarla ilgili işleminin Kamu İhale Yasası’na tabi olduğunu anımsattı. Belediyenin bu denetimden kaçmak için kendi bünyesinde özel bir şirket kurduğunu ifade eden Şimşek, ihale tümüyle ulusüz olarak yapıldığını, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın usulsüzlükten sorumlu olduğunu kaydetti. Şimşek, soruşturma için Cumhuriyet Savcılarını da göreve çağırdı.

Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde de İBB Başkanlığı'na bağlı 32 adet yolcu vapuru, 3 adet yolcu motoru, 1 adet römorkör, 2 adet hizmet motoru, 1 adet yakıt gemisi, 7 adet yüzer iskele olmak üzere toplam 46 adet deniz vasıtası ile 49 adet iskele ve terminal ile Haliç Tersanesi'nin tümünün intifa hakkı karşılığı 30 yıl süre ile işletilmesi işinin ihalesinin gerçekleştirildiği belirtildi.

(Fotoğraf: Serkan Yıldız)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler