"Hiç boyun eğer mi İnsan"

Türkiye Komunist Partisi (TKP) 90. kuruluş yıldönümünü, "Hiç boyun eğer mi İnsan" temasıyla coşkuyla kutlandı. TKP üyeleri, TKP'nin 90. yılında cumhuriyetin değerlerine sahip çıkacaklarını, gericiliğe ve emperyalizme karşı mücadele edeceklerini söylediler.

Yayınlanma: 27.11.2010 - 22:00
Abone Ol google-news

Zeytinburnu’ndaki Abdi İpekçi Spor Salonu’nda gerçekleşen TKP’nin 90.yıl kuruluş etkinliği, “Fransız Devrimi”, “Komünist Manifesto”, “Paris Komünü”, “Birinci Dünya Savaşı”, “Lenin’in çağrısı”, “1917 Ekim Sosyalist Devrimi”, “Kurtuluş Savaşı’nda Yunanistan Komunist Partisi’nin tutumu”, “Anadolu’da direniş” ve “TKP’nin kuruluşu”nu, Beyoğlu Kumpanya, Laz Marx, Metin Coşkun ve Orhan Aydın’ın canlandırmalarıyla başladı.

Canlandırmaların ardından, TKP Merkez Komite üyesi Aydemir Güler, “Yurtseverlik, Kemalistler ve TKP” konulu konuşma yaptı. Güler, TKP’nin yurtseverlik temeli üzerinde sosyalist solun üzerinde durduğunu belirterek, “Türkiye’de gericilik emperyalizmin tarafından kabul görüyor. Bizim mücadelemiz emperlayizmin ve gericiliğe karşıdır. arkamızda 90 yıllık birikim ve tecrübe var. Bizler bağımsızlık ve ilericilik mücadelesinin sayfasını açmalıyız” dedi. Cumhuriyetin tasfiye edilip, bağımsızlığı çöpe atmak isteyenlerin yanıldığını vurgulayan Güler, “Türkiye, yeniden bağımsız olacaksa, gericiliğe kapılar kapatılacaksa, bunu sosyalizm ile gerçekleştirebiliriz. 90 yıl sonra olgun bir konumdayız. Cumhuriyetin değerlerini korumak için herkesi sosyalist cepheye çağırıyoruz” diye konuştu. Konuşmanın ardından “Mustafa Suphiler’in Katli”, “Sovyetler Birliği’nde Sosyalizmin kuruluşu”, “Faşizmin yükselişi”, “İspanyol İç Savaşı”, “İkinci Dünya Savaşı”, “Soğuk Savaşın Başlangıcı”, “Emperyalizm geriletiyor”, “Türkiye’de sol yükseliyor”, “60’larda Türkiye Solu” ve “Deniz Gezmiş” konulu gösterimler sergilendi.

Gösterim aralarında “Nejat Yavaşoğulları”, “Edip Akbayram”, “Emin İgüs”, “Erkan Oğur-İsmail Hakkı Demircioğlu”, “Erdal Ercincan”, “Berrak Bahar”, Beyoğlu Kumpanya, Nazım Kumpanya Vokal Grubu, marşlar ve türküler söyledi.

Programın devamında “15-16 Haziran Direnişi”, “12 Mart Faşist Darbesi”, “70’lerde solun yükselişi”, “Devlet terörü ve liberal rüzgarlar”, “Sovyetler Birliği’nin çözülüşü”, “Yeniden partili mücadele ve TKP neleri başardı” canlandırmaları ve sinevizyon gösterimleri TKP’lilere gösterildi. TKP’nin 90 yıldır büyük mücadeleler vererek bugünlere geldiğini anlatan TKP Merkez Yürütme Komitesi üyesi Kemal Okuyan, “Uzun yıllar ettiğimiz mücadelelerle yeni kadrolara ulaştık. Sosyalizm mücadelesini hergeçen gün gelişti” dedi. Avrupa Birliği’nin liboşların, gericilerin eline geçtiğini kaydeden Okuyan, “Kendimizi eleştirerek daha güçlü bir konuma gelmeliyiz. Sola, sosyalizme daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Bizler TKP’yi yeniden ayağa kaldırdık ve tüm kitleleri cepheleşmeye çağırıyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından son olarak söz alan ve “Parti geleceği umutla bakıyor” diyen TKP Merkez Yürütme Komitesi üyesi Erkan Baş ise “TKP, işçileri, köylüleri, aydınları, öğrencileri, yoksulları, sermaye saldırılarına, işbirlikçiliğe, faşizme, AKP iktidarının zorbalığına karşı direnç oluşturmaya çalışan odakları, cepheleşmeye çağırıyor” dedi.

Açıklamanın ardından programa katılan tüm sanatçılar, enternasyonel marşını hep bir ağızdan okudular. 

(Fotoğraf: CİHAN ORUÇOGLU)
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon