"Pippa Bacca" protestosunda Üzmez mesajı

Gebze yakınlarında ''Pippa Bacca'' ismiyle tanınan İtalyan sanatçının tecavüz edildikten sonra öldürülmesi ile ilgili davanın görüldüğü Kocaeli Adliye Sarayı önünde toplanan bir grup kadın olayı protesto etti. Çeşitli dernek üyesi 25 kadar kadın, ''Hepimiz Pippa Bacca'yız, hepimiz seninleyiz, yasalar Hüseyin Üzmez'leri koruyor'' şeklinde pankartlar açtı.

Yayınlanma: 04.11.2008 - 09:28
Abone Ol google-news

Kocaeli'nin Gebze ilçesi yakınlarında tecavüz edildikten sonra boğularak öldürülen ''Pippa Bacca'' ismiyle tanınan İtalyan sanatçı Giuseppina Pasqualina Di Marineo'nun maskelerini takan bir grup kadın, duruşmanın yapılacağı Kocaeli Adliye Sarayı önünde basın açıklamasıyla olayı protesto etti.

Adliye Sarayı önünde toplanan İstanbul Emekçi Kadınlar Derneği, İstanbul Feminist Kadınlar ve İzmit Kadın Platformu üyesi 25 kadar kadın, ''Hepimiz Pippa Bacca'yız, hepimiz seninleyiz, yasalar Hüseyin Üzmezleri koruyor'' şeklinde pankartlar açıp, kadınlara yönelik şiddet, cinsel istismar ve tecavüz olaylarını protesto eden sloganlar attılar.

Gruptakiler adına açıklama yapan Serap Coşkun, basında ve kamuoyunda çok konuşulan İtalyan sanatçı ''Pippa Bacca''nın tecavüz edilerek öldürülmesi olayıyla ilgili ''kötü insanlar her yerde var'' sözünün arkasına sığınıldığını savundu.

Olayın, ''zedelenen Türkiye imajını düzeltmek'' adına özür dilenerek geçiştirildiğini iddia eden Coşkun, şunları söyledi:
''Pippa'nın bu şekilde katledilmesi bir sapığın yarattığı tekil bir dehşet ya da sadece utanç verici bir istisna olarak değerlendirildi. Onu münferit bir sapığın kurbanı olarak göstererek, ülkemizdeki eril şiddet kültürü ve kadına yönelik şiddetin ulaştığı boyut görmezden gelindi. Oysa ki 'affet bizi Pippa'' sözüyle onu uğurlarken biz kadınlar, olayın bu kadar basit, bunun kadınlar için hiç de tekin olmadığını, her gün onlarca kadının töre cinayetine bir hiç uğruna öldürüldüğünü, tacize ve tecavüze uğradığını biliyorduk.''
Pippa'nın ölümünden sonra da birçok kadının aynı kaderi paylaştığını ifade eden Coşkun, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde meydana gelen kadınlara yönelik taciz, tecavüz ve şiddet olaylarıyla ilgili örnekler verdi.

Çoşkun, tecavüz ve kadına yönelik şiddetin Türkiye'de yaygın şekilde görülmesinde kapitalizmin yarattığı yoz kültürün ve her kanaldan cinselliğin körüklenmesinin çeşitli derecelerde payı olduğunu öne sürdü.


Hüseyin Üzmen'in tahliye edilmesi

''Çocuğun cinsel istismarı'' iddiasıyla yargılanan yazar Hüseyin Üzmez'in tahliye edilmesine de değinen Coşkun, tecavüz ve kadına yönelik şiddetin başka nedenleri de olduğunu da belirterek, şöyle devam etti:
''Ama hiç kuşku yok ki mağdurun beden ve ruh sağlığı bozulmadığı için Hüseyin Üzmezleri serbest bırakan, evlilik yaşını 14'e indiren, kadını tecavüzcüsü ile evlendiren zihniyetin de payı yadsınamaz. Bizler artık bunlar son bulsun derken, buna yol açan zihniyet yok edileceğine tam tersi bu tür suçlarda tahrik indirimi uygulanarak, yasalar erkek egemen sistemin eline bırakılıyor ve tecavüzcülerin aramızda dolaşmasına izin veriliyor.''

Coşkun, İtalyan sanatçı Giuseppina Pasqualina Di Marineo'yu tecavüz ettikten sonra boğarak öldürdüğü iddia edilen Murat Karataş'ın yargılandığı davada müdahil olmayı talep edeceklerini de kaydetti.

Açıklamanın ardından gruptakiler bir süre slogan attıktan sonra, 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmayı izlemek üzere Kocaeli Adliye Sarayı'na girdiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler