"Sıvas Yerel Deprem Gözlem Ağı" hizmete açıldı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) işbirliğiyle Kuzey Anadolu Fay Hattındaki deprem aktivitesinin daha iyi izlenmesi için Sıvas'a kurulan beş sismik gözlem kayıt istasyonu hizmete açıldı.

Yayınlanma: 27.11.2010 - 17:20
Abone Ol google-news

Vali Vekili Kemal Şahin, Mühendislik Fakültesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, deprem izleme merkezinin ve beş sismik gözlem evinin büyük emekler sonucunda kentte oluşturulduğunu belirtti. Afetlerin dünyanın ve insanlığın bir gerçeği olduğunu anlatan Şahin, afetlerden ders çıkarmanın önemini vurguladı.

Deprem gibi önlenemeyen afetlerin zararlarını azaltmak için bilimsel, kurumsal çalışmalar yapılması gerektiğini anlatan Şahin, alınacak önlemlerle bu afetlerin zararlarının azaltılabileceğini kaydetti. Şahin, Jeoloji Mühendisliği Bölümünde kurulan deprem izleme merkezinin bu konuda yapılmış en önemli çalışmalardan biri olduğunu belirterek, emeği geçen kurum ve kişilere teşekkür etti.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Genel Koordinatörü Ejder Kaya da 1999 yılı depreminden sonra Türkiye'de çok önemli eksiklerin ortaya çıktığını belirtti. Bunları da birebir yaşayıp, gördüklerini ifade eden Kaya, ''Kamu yönetimi olarak büyük noksanlığımız oldu. Ancak böyle bir afetten sonra farkına vardık. Belki farkındaydık, ama böyle bir felaketi yaşamadan harekete geçme konusunda çok yavaş kaldığımızı gördük'' dedi.

Uzun çalışmalar sonrasında devletin bu alanda ciddi yatırımlar, araştırmalar yaptığını anlatan Kaya, en sonunda bütünleşik afet yönetim sistemine geçilmesi noktasına gelindiğini, 2009 yılında bu alanda faaliyet gösteren üç kurumu kapatarak, Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) kurulduğunu söyledi.
 

Yazıcıoğlu'nun düşen helikopterinin bulunması çalışmaları

Kaya, merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun memleketi Şarkışla'da 6 yıl kaymakamlık yaptığını, kaza döneminde de Sivil Savunma Genel Müdürlüğünde genel müdür yardımcısı olarak görev yaptığını söyledi.

Helikopterin bulunması için en ileri devletlerin kullandığı teknoloji ne ise onun kullanıldığını anlatan Kaya, ''Ondan ötesi yoktu zaten. Ama maalesef coğrafi şartların çok çetin olması, hava şartlarının çok çetin olması bizi hedefe ulaştıramadı. Biraz şanssızlığımız oldu. Ama şundan ben vicdanen çok rahatım, devlet adına da söyleyebilirim bunu. Çünkü o operasyondaki insanlardan birisi de o zamanki yönetim tarzı bakımından bendim. En ileri ülkelerin kullanacağı her şey kullanıldı. Devletin imkan ve kabiliyetleri ne varsa o kullanıldı. Allah rahmet etsin'' diye konuştu.

Kaya, kurumlarının kurulmasıyla birlikte bütünleşik afet sistemine geçildiğini, artık kamunun, vatandaşın tek muhatabı bulunduğunu kaydetti.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş da bu tür etkinlikleri yapmanın üniversitenin temel görevi olduğunu söyledi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu da ülkenin topraklarının büyük bir bölümünün birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde olduğuna dikkati çekti. Nurlu, 17 Ağustos depreminin ulusal ekonomide yarattığı kayıpların toplamının 12-15 milyar dolar civarında belirlendiğini kaydetti.

5 yeni sismik gözlem istasyonu

Prof. Dr. Orhan Tatar da Sıvas ve çevresini etkileyebilecek Kuzey Anadolu Fay Hattı ve kolları üzerindeki deprem aktivitesinin daha ayrıntılı şekilde incelenmesi amacıyla bölgedeki sismik ağ istasyonlarına ek olarak beş yeni sismik gözlem istasyonu oluşturulduğunu belirtti.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile CÜ arasında Sivas ve çevre illeri kapsayacak şekilde Yerel Deprem Gözlem Ağı oluşturulması ve veri paylaşımı sağlanması konusunda 6 Nisanda protokol imzalandığını hatırlatan Tatar, protokol çerçevesinde CÜ tarafından temin edilen beş deprem gözlem istasyonu için arazi çalışmaları sonrasında Sivas ili sınırları içinde uygun beş nokta belirlendiğini, bu noktaların ilçe bazında Altınyayla, Şarkışla, Gürün, Kangal ve Zara olduğunu kaydetti.

Tatar, Cumhuriyet Net adı verilen ve ulusal sismik ağa bağlanan beş geniş bant deprem kayıt istasyonunun verilerinin yanı sıra bölgede kurulu dokuz ayrı deprem kayıt istasyonun da anlık verilerinin Jeoloji Mühendisliği bölümünde kurulan Deprem İzleme Merkezi'nden takip edilebileceğini anlattı.

Sıvas İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci de kurumlarının çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Mühendislik Fakültesinde AFAD'a bağlı olarak kurulan Deprem İzleme Merkezi'nin açılışı yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler