Türker, emeklilerin hakkını savundu

DSP Genel Başkanı Masum Türker, ''Emeklilerin hakkının verildiği gün Türkiye gelişmiş, büyümüş bir ülke olur'' dedi.

Yayınlanma: 28.11.2010 - 11:29
Abone Ol google-news

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Tüm İşçi Emeklileri Derneği'nin DSİ Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen 10. Olağan Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, emeklilerin üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğine inandığını, emekliye hizmet etmenin, emeklinin hakkını korumanın her siyasetçinin görevi olduğunu söyledi.

Kendisinin emek mücadelesinde hak arayışından ortaya çıkarak kurulmuş bir partinin genel başkanı olduğunu anlatan Türker, partisinin kurucusu Bülent Ecevit'in işçilere, emeklilere verdiği hakların, 8 yıldır her gün bir kanunla geri alındığını, ancak hala bitirilemediğini iddia etti.
15 Ocak 2003'ten önce emekli olmuş bütün işçilerin, Bağ-Kur üyelerinin devletten 6 bin lira alacağı olduğunu öne süren Masum Türker, şunları söyledi:
''Ekonomiden sorumlu bakan olduğum gün devlet memurlarına o zamanki asgari memur maaşının yüzde 25'i oranında 100 bin lira zam vermiştik. Yasa müsaade ettiği için bu parayı memura verdik. Sosyal Sigortalar Kanunu bu farkın emeklilere yıl sonunda TÜFE hesabından sonra yansıtılmasını öngörüyordu. Onun için bu paranın Ocak ayının başında ödenmesi gerekiyordu. Seçimden önce 31 Ekim'de o paranın emekliye verilmesini öngören kararnameyi çıkardık. Ancak 15 Ocak itibarıyla o parayı vermeyi engelleyen yeni bir kararname çıkardılar. Para ödenmedi. Sizin haklarınız halen geçerli. Bu işin takipçisiyim. Mahkemesi kazanılmış, Yargıtay'da kararın alınmasını bekliyoruz. Eğer Yargıtay o kararı alırsa 15 Ocak 2003'ten önce emekli olanlar bu parayı alacaklar. 15 Ocak 2003'ten sonra emekli olanlar için ise bu paranın maaşlara zam olarak kabul edilebilir mi diye araştırıyoruz.''

Geçmişte sosyal sigortalar parasını yalnız bir bankaya ve belirlenmiş düşük bir faizle yatırmanın zorunlu olduğunu belirten Masum Türker, bu paranın da banka aracılığıyla özel sektörün yatırımlarının finansmanında teşvik olarak kullanıldığını anlattı. Devletin bu parayı hak sahiplerine iade etmediğini iddia eden Türker, ''Sizin birikmiş bir alacağınız var. O hakkın da alınması için sonuna kadar bu işi götüreceğiz'' dedi.

İntibak yasasının muhakkak çıkması gerektiğini söyleyen Türker, bu konuda kanun teklif verdiklerini bildirdi.
''Kişi başına 15 bin dolar aldatma geliridir'' diyen Türker, Türkiye'nin uluslararası firmaların en fazla mal sattığı ülkelerden biri olduğunu ifade etti. Türker, yabancı kuruluşların bunun devam etmesi için Türkiye'ye yüksek faizle borç verdiğini, kişi başına 15 bin dolar olan milli gelirin buna dayandığını öne sürdü.

Masum Türker, son 8 yılda yürütülen ekonomik politikaların insanları borçlanarak yaşamaya zorladığını iddia ederek, ''Emeklilerin hakkının verildiği gün Türkiye gelişmiş, büyümüş bir ülke olur'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler