'Halkımı korumakta başarısız oldum'

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, halkını geçen haftaki Kuzey Kore saldırısından korumada başarısız olduğu için ''derin sorumluluk'' duyduğunu söyledi.

Yayınlanma: 29.11.2010 - 07:11
Abone Ol google-news

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, saldırıdan sonra yaptığı ilk ulusa sesleniş konuşmasında, ''halkımın canını ve malını korumada başarısız olmanın derin sorumluluğunu hissediyorum'' dedi ve ''masum insanların ölmesinden duyduğu üzüntüyü'' dile getirdi. Lee Myung-bak, sivillere karşı askeri saldırının savaş zamanında bile yasaklanmış insanlık dışı bir suç olduğunu belirtti.

Kuzey Kore'nin ileride yapacağı saldırganlıkların sonuçlarına katlanacağı uyarısında bulunan Lee,ancak bunların neler olacağı konusunda ayrıntı vermedi. Yeanpyeong adasına yapılan topçu saldırısında ikisi sivil 4 kişi ölmüş, bölgede gerilim tırmanmıştı.

 

Japonya, Güney Kore'deki gelişmeleri yakından izleme kararı aldı

Japonya Başbakanı Naoto Kan, gelecek ay Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-back ile, Kore yarımadasında tırmanan gerginlikle ilgili işbirliğini hızlandırmak üzere temaslarda bulunacağını söyledi. Japonya Başbakanı Kan'ın sözcüsü Noriyuki Shikata, Güney Kore Devlet Başkanı Lee'nin mevcut şartlar altında ülkeden ayrılabilmesi durumunda, iki liderin Japonyalı ve Güney Koreli meclis üyelerinin de katılımıyla Aralık ayının ortalarında bir zirve yapmayı planladıklarını açıkladı.

Öte yandan Japon medyasında yer alan haberlere göre, 18-19 Aralık günlerinde Japonya'nın eski başkenti Kyoto'da 2 liderin ''ekonomik ortaklık ve bölgesel konular'' hakkında görüşmesinin beklendiği bildirildi. Başbakan Kan, bugünkü açıklamasında ayrıca, Kuzey Kore'nin geçen hafta Güney Kore adasına açtığı topçu ateşini tekrar kınadı ve şunları kaydetti: ''Sivillere karşı yapılan bu saldırı barbarca bir eylemdir ve hoş görülmemelidir. Biz de ABD gibi Güney Kore ile birlikte bu acımasız ve düşüncesiz saldırılara karşı kararlılıkla Kuzey Kore'nin karşısında duracağız.'' Yeanpyeong adasına yapılan topçu saldırısında ikisi sivil 4 kişi ölmüş, bölgede gerilim tırmanmıştı.

 

Güney Kore adada yapmayı planladığı topçu eğitimini iptal etti

Güney Kore, geçen hafta Kuzey Kore'nin saldırısına uğrayan Yeonpyeong adasında yapmayı planladığı topçu eğitimini iptal etti. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yeonpyeong adasının güneybatısında gerçek top mermileriyle yapılması planlanan topçu eğitiminin iptal edildiğini söyledi. Yetkililer, eğitimin iptal edilmesinin gerekçesini ise açıklamadı. Güney Kore 23 Kasımda adada topçu eğitimi yapmış, Kuzey Kore de bu eğitimi gerekçe göstererek adayı bombalamış ve bu bombardımanda 4 kişi ölmüştü.

 

Japonya Kuzey Kore ile altılı görüşmeleri olası görmüyor

Japonya Dışişleri Bakanı Seiji Maehara, Pyongyang yönetimi ödün vermeden Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelerin kabul edilemeyeceğini söyledi. Seiji Maehara, Wall Street Journal'ın internet sitesinde yer alan demecinde, "Kuzey Kore cinnet getirdiğinden" dolayı, Tokyo için altılı görüşmelerde bulunmanın kabul edilemez bir durum olduğunu ifade etti.

Maehara, görüşmelere katılmak için öncelikle Kuzey Kore'den, karıştığı son olay ve uranyum zenginleştirme programıyla ilgili olarak bazı samimi çabalar görmeleri gerektiğini kaydetti. Uzun süredir ABD, Rusya, Çin, Güney Kore ve Japonya'nın dahil olduğu altılı görüşmelere katılmayan Kuzey Kore, son olarak Güney Kore'nin Yeonpyeong adasını bombalamıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler