Kırmızı altın'ın hasadı başladı

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde hasadına başlanılan turp, üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Yayınlanma: 29.11.2010 - 09:16
Abone Ol google-news

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, Türkiye turp ihtiyacının yüzde 70'inin Kadirli'den karşılandığını ve bu yıl üreticinin hasada mutlu başladığını söyledi.

İspir, her yıl ortalama 40 bin dekar civarında 25 ton üretim gerçekleşen ve bu yıl ilçe ekonomisine 20 ile 25 milyon lira katkı sağlaması beklenilen turpun, fazla talep olmasının sevindirici olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Geçen yıl kötü geçen sezon nedeniyle üretici sevinemedi. Bu yıl ise havaların sıcak gitmesi nedeniyle verimin az olmasına rağmen talebin fazla olması üreticilerimizin yüzünü güldürüyor. Türkiye turp ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı Kadirli'nin bacasız fabrikası olarak bilinen turp hasadında, her yıl ortalama 5 bin kişiye 4 ay süreyle yevmiye 22 ile 27 lira arasında gelir sağlanıyor. Bu yıl 40 bin dekar alana ekimi yapılan turpun kilosu tarlada 50 kuruştan alıcı buluyor. Piyasada ise 1 liradan satılıyor. Turpun maliyeti ve zahmeti çok fazla. Kadirli ekonomisi için çok büyük katkısı olan turp üreticilerine devletten destek bekliyoruz''

Kadirli'de, 20 yıldan bu yana turp üreticiliği yapan Ali Küçükcan, diğer yıllara göre bu yıl havanın güneşli gitmesi sonucu verimin az olduğunu ancak fiyatın yüksek gitmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Küçükcan, her yıl 100 bin dönüm turp ektiğini ve yaklaşık 100 kişiye iş istihdamı sağladığı belirterek, Kadirli'nin bacasız fabrikası turp ve turp üreticilerine sahip çıkılmasını istedi.

"Turpu sofranızdan eksik etmeyin"

Kadirli İlçe Tarım Müdürü Fatin Rüştü Özeser de, vitamin yönünden çok zengin olan turpun böbrek taşı, astım, sarılık, safra kesesi, bronşit, öksürük, karaciğer ve romatizma gibi hastalıklara iyi geldiğini vurguladı.

Özeser, turpun içerisinde C, B1, B2 vitaminleri, nişasta, hardal yağı ve askorbik asidin bulunduğuna dikkat çekerek, ''Turp, böbreklerdeki mikropları öldürür, kum taşlarının dökülmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda kabızlığı giderip, diş etlerini kuvvetlendirir. Her gün içilen yarım çay bardağı turp suyu karaciğeri güçlendirip safra kesesindeki taşları eritir. Soğuk algınlığı sebebiyle ortaya çıkan inatçı öksürükte 1 tatlı kaşığı turp suyu içmek, öksürük şurubu kadar etkilidir''dedi.

Turpun, Türkiye genelinde bilinen 10 türünün bulunduğunu ve anavatanının Akdeniz Bölgesi olduğunu belirten Özeser, Kadirli'de ''Japon'', ''kırmızı'', ''siyah'' ve ''beyaz'' olmak üzere dört çeşidin yetiştirildiğini, özellikle kış aylarında sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini kaydetti.

İlçe ekonomisi için ''can damarı'' olarak nitelendirilen turp, tarladan sofralara zahmetli bir yolculukla ulaştırılıyor. Soğuk havaya rağmen sabahın ilk ışıklarıyla tarlalarda başlanan hasat işlemi, ilçe merkezinden geçen Savrun Çayı üzerine kurulu havuzlarda devam ediyor. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler tarafından, tarladan kol gücüyle sökülerek çıkartılan ve akar suda topraklarından arındırılarak, paketlenen turp, ailelerin geçim kaynağı oluyor.

Türkiye tüketiminin yüzde 70'ini karşılayan Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, geçen yıl tarlada, 20 kilogram turpun çuvalı 4 lira iken bu yıl 10 liraya satılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler