Tapu Patrikhane'nin

Büyükadada bulunan Rum Erkek Yetimhanesi'nin Fener Rum Patrikhanesi'nin tapusu bugün Patrik Bartholomeos'a verildi.

Yayınlanma: 29.11.2010 - 10:11
Abone Ol google-news

Büyükadada Rum Erkek Yetimhanesi’nin Fener Rum Patrikhanesi’ne iadesine ilişkin tapusu bugün patrikhanenin avukatı Cem Murat Sofuoğlu tarafından teslim alınarak Patrik Bartholomeos’a verildi. Avukat Sofuoğlu, süreci hukukun üstünlüğü ve insan hakları açısından önemli bir başarı olarak değerlendirdi ve sürecin benzer durumdaki azınlık vakıflarının taşınmaz malları için emsal teşkil ettiğini söyledi.

Avukat Sofuoğlu, dün saat 10.15’te tekneyle Büyükada’daki Adalar Kaymakamlığı içindeki Adalar Tapu Müdürlüğü’ne gitti. Sofuoğlu’nu AİHM’de davayı takip eden avukat
Yihannis Ktistakis karşıladı. Tapu dairesine giden iki avukat yaklaşık 20 dakikada işlemleri tamamlayarak yetimhanenin tapusun aldı. Sofuoğlu ardından deniz taksisiyle Fener İskelesi’ne yanaştı ve Fener Patrikanesi’ne gelerek tapuyu Bartholomeos’a teslim etti.

Üzerinde Rum Patrikanesi yazan tapuyu alan Sofuoğlu, yetimhanenin 1903 yılında Rum Patrikhanesi adına tescil edildiğini belirterek “1929’da buradan kadastro geçerken tekrar Rum Patrikhanesi adına tescil edilmiş. 2005 yılına kadar mülkiyet Rum Patrikhanesi adına devam ediyordu. 2005 yılında mahkeme kararıyla bu mülkiyeti kaybetmişti. Şimdi tekrar mülkiyetine kavuşmuş oldu” dedi. Tapunun alınmasını hukukun üstünlüğü ve insan hakları açısından önemli bir başarı olarak değerlendiren Sofuoğlu, “Tamamen yasal süreç takip edildi burada. Yanılmıyorsam bu Avrupa’da da bir ilk. AİHM kararını ilk uygulayan, yargılama yoluyla mülkiyeti geri veren ülke olduk.

Bir ilk olan bu sürecin devamını diliyorum. Devamının geleceğine ilişkin güzel duygular besliyorum. Bu bir bayram değil bizim için kaybolmuş bir hakkın 4 sene sonra geri gelmesidir, bunu da patrikhane olarak böyle değerlendiriyoruz. Bildiğim kadarıyla çevreyle ilgili bir enstitüsü kurma çalışması da var” diye konuştu. Basın mensuplarının “Yetki sorunu nasıl çözüldü?”sorusuna Sofuoğlu, “Yetki sorununu hallettik. Tapu müdürü mahkeme kararını yerine getirdi. Mahkeme tapuya talimat yazdı. Kararda zaten Rum Patrikhanesi adına devir ve tesciline hükmedilmiştir diyordu. Bunu yerine getirdiler. Müdür bey de biz mahkeme kararını yerine getiriyoruz dedi. Öyle oldu zaten. Fiilen hem mahkeme hem tapu tüzel kişiliği tanımış oldu” yanıtını verdi.

“Kararın benzer yerlerin durumunu etkileyip etkilemeyeceği” yönelik soruyu da Sofuoğlu, “Benzer durumda olan yerler var. Bozcaada’da da 3 tane gayrimenkul var. Oradaki Rum Vakfı’na ait kilise ve manastır gayrimenkuller ve mezarlık. Aynı karar var. Yetimhaneyle ilgili karar emsal. Bu kararı o davalarda sundum. Benzer durumdaki azınlık vakıfları da bu örnek karardan faydalanacaklardır” diye yanıtladı.

Avukat Ktistakis ise davada uzun süreç yaşandığını anımsatarak “Birleşik karma hukukçu ekibi, bu dava için çalıştı. Bir kısmı Yunanistan’da uluslararası boyutu olan AHİM'de, Türkiye'deki boyutu için de Türk avukatlar sıkı bir şekilde çalıştı. Bu avukat grubu insan hakları için ve Patrikhane için çalışmıştır. Bu iki ekibin insan hakları, hukukun üstünlüğü için birlikte çalışmaları ve bu sonucu almaları Avrupa için de önemli bir olaydır” değerlendirmesini yaptı.

Büyükada’da 23 bin 255 metrekare üzerine kurulu Yetimhane’nin tapuda, satış bedeli 0 (sıfır) olarak yer aldı. Ahşap Rum Eytam Hanesi olarak geçen gayrimenkulun edinme nedeni kısmında ise “Tamamı Büyükada Rum Erkek Yetimhanesi Vakfı adına kayıtlı iken Adalar Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2009/116 Esas ve 2010/206 karar sayılı kesinleşmiş ilamı gereğince Rum Patrikhanesi adına tescil işleminden” bilgisi yer aldı. Tapu sahibi kısmında ise “Rum Patrikhanesi” yazıldı.
 

(Fotoğraf: Sibel Bahçetepe)
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler