AKP'den 'Wikileaks' yankıları

AKP'li vekiller, çarpıcı iddiaların yeraldığı belgeleri açıklayan WikiLeaks isimli internet sitesinde yayınlanan belgeleri değerlendirdi.

Yayınlanma: 29.11.2010 - 11:37
Abone Ol google-news

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, yurt dışında yabancı yatırımcılarla bu kapsamda herhangi bir görüşmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Raporda yer alan bilgi ve yorumların gerçek dışı ve uydurma olduğu 'Ticaret Bakanı' ifadesinden de anlaşılmaktadır. O dönemde 'Ticaret Bakanı' değil, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürütüyordum.

Dolayısıyla çeşitli medya kuruluşlarından asılsız unsurlarla derlenerek bu belgeye giren yorumlar akıl ve mantıkla bağdaşmayan hayal ürünü ifadelerdir. Şiddetle yalanlıyorum.''

 

Şu anda ortalık toz duman

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Erciyes Üniversitesinin akademik yıl açılış törenine katılmak üzere geldiği Sabancı Kültür Sitesi önünde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Yıldız, gazetecilerin sorusu üzerine WikiLeaks internet sitesinde açıklanan belgelerle ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

''Bildiğiniz gibi 250 bin adet belgeden bahsediliyor. Bunların 9-10 bin tanesi de Türkiye ile ilgili deniliyor. Şu anda ortalık toz duman, bunun yatışması lazım. Belgelerin tamamını görelim. Benimle de alakalı cümlelerimin olduğunu orada görüyoruz. Diğer bakan arkadaşların da aynı şekilde var ama böyle parça bölük açıklama yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Hepsini hep beraber kucaklayıcı, ne kadar aslı var ne kadar aslı yok bunları görmemiz lazım. Toz dumanın dinmesini bekleyelim.

Türkiye yaptığı bütün işlerden emin ve son derece gerekçelerini sağlam zemine oturtarak yapmaktadır. Bu yüzden bununla alakalı lokal yorumlar yapmamamız lazım. Türkiye'nin enerji politikaları her halükarda hem ülke merkezli, hem de bölge merkezlidir. Bununla alakalı Sayın Başbakanımızın bize verdiği talimatlar, temel stratejiler, politikalar belirlenmiştir. Hatta bunlar hükümetlerden hükümetlere değişen politikalar olmaktan daha öte artık bir devlet politikası haline gelmiştir. O açıdan son derece rahatız. Bütün bu belgelerin açıklanmasını bekleyelim, görelim. Ondan sonra hep beraber kamuoyuyla paylaşırız.''

 

Belgelere şahsi kanaatlerini de eklemişler

Dışişleri eski Bakanı ve AKP Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, wikileaks belgelerini değerlendirirken, diplomaside bu tür istihbarat bilgilerinin toplandığına dikkat çekti. Yakış, "Diplomatların belgelere yansıyan kanaatleri kendi söylediklerini daha da önemli hale getirmek için, nesnel unsurlarla yetinmeyip, onun ötesine geçerek şahsi kanaatlerini eklemiş olduğunu gösteriyor. Türkiye açısından söylenen şeyler, zaten Türk basınına yansıyan şeyler" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler