İş kazasında ölen her üç kişiden biri inşaat sektöründe

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Baş İş Müfettişi ve İnşaat Mühendisi Tevfik Paçacı, 2008 yılında inşaat sektöründe meydana gelen 5 bin 623 iş kazasında 297 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "İnşaat sektöründe ölümle sonuçlanan iş kazaları, toplam ölümlü iş kazalarının yüzde 34.3'ünü oluşturuyor" dedi.

Yayınlanma: 29.11.2010 - 14:03
Abone Ol google-news

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Kaya Grubu, iş sağlığı ve güvenliği risklerinin en yüksek olduğu inşaat sektörüne yönelik olarak "Yüksekte Güvenli Çalışma Çalıştayı" gerçekleştirdi. Çalıştay'da söz alan Tevfik Paçacı, 2010 yılı içinde "yüksekte güvenli çalışma" yapılmayan ve işçiler için yakın hayati tehlike arz eden 249 inşaat işyerinin kapatılmış olduğunu, her üç ölümden birinin inşaat sektöründe gerçekleştiğini, dolayısıyla bazı şantiyelerin kapatılmasına varan denetimlerin artacağını, özellikle ölümlü kazalara neden olan eksikler konusunda taviz verilmeyeceğini söyledi.

Güvenli çalışma için güvenli ekipman

Türkiye genelinde inşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği denetimleri yapan Baş İş Müfettişleri ve müfettişlerin katıldığı çalıştayda, yüksekte güvenli çalışma, güvenli ekipman seçimi ve kullanımı gibi konular değerlendirilerek saha uygulamaları yapıldı. Kaya Grubu eğitim sahasında gerçekleştirilen çalıştayda, Yüksekte Güvenli Çalışma için pasif emniyet sistemleri, güvenlik ağları, bunların dayanımları, kurulumu, güvenli montajı, güvenli çalışma yöntemlerinin yanı sıra aktif emniyet sistemleri, tehlike analizlerine göre güvenli ekipman seçimi ve kullanımı, güvenli pozisyon alma, sınırlandırma, yük kaldırma, düşme sonucu oluşabilecek travma, kurtarma gibi konular uygulamalı olarak değerlendirildi.

Çalıştayla ilgili görüşlerini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Baş İş Müfettişi ve İnşaat Mühendisi Tevfik Paçacı, Türk müteahhitlerinin yurt içi ve dışında önemli projelere imza attıklarını ancak iş sağlığı ve güvenliği konusundaki başarının aynı paralelde olmadığını belirterek, yüksekte güvenli çalışma konusundaki teftiş uygulamalarına ek olarak benzer çalıştaylarda teorik ve pratik bilgi alışverişlerinde bulunmaya devam edeceklerini söyledi.
 

'İş kazaları karnemiz kötü'

Türkiye'nin iş kazaları konusundaki karnesinin oldukça kötü olduğunu vurgulayan Paçacı, "Her yıl ortalama 80 bin iş kazası yaşıyoruz ve bunlardan yaklaşık bini ölümle sonuçlanıyor" dedi. Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) istatistiklerine göre; 2008 yılında 72 bin 963 iş kazasında 865 kişinin kaybedildiğini belirten Paçacı, aynı yıl içinde inşaat sektöründe meydana gelen 5 bin 623 iş kazasında 297 kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti. İnşaat sektöründe ölümle sonuçlanan iş kazalarının toplam ölümlü iş kazalarının yüzde 34.3'ünü oluşturduğuna dikkat çeken Paçacı, "Ülkemizde iş kazaları sonucu meydana gelen her üç ölümden biri inşaat sektöründe meydana geliyor" dedi.

Sektördeki ölümlü iş kazalarının yüzde 45'inin ise yüksekten düşme sonucu gerçekleştiğini belirten Paçacı, bazı şantiyelerin kapatılmasına varan denetimlerin artacağını, özellikle ölümlü kazalara neden olan eksikler konusunda taviz verilmeyeceğini belirtirken, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca 2009 yılından beri yüksekte yapılan çalışmalardan kaynaklanan risklerin önlenmesine yönelik proje teftişlerinin yanı sıra Kaya Grubu gibi uzman şirketler ve sivil toplum örgütleri ile kazaların en aza indirilmesine yönelik bilgi alışverişlerini sıklaştıracağız" diye konuştu.
 

'Bu çalıştay fark yaratacak'

İş sağlığı ve güvenliği ekipmanları üretiminin yanı sıra çeşitli sektörlerin ihtiyaçlarına göre değişen iş sağlığı ve güvenliği çözümleri konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Kaya Grubu'nun Eğitimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya ise çalıştayla ilgili olarak şunları söyledi: "Kaya Grubu olarak 30 yılı aşkın bir sürede üretim, eğitim ve danışmanlık alanında geniş bilgi birikimi ve deneyim kazandık. İş Teftiş Kurulu'nun yaptığı ayrıntılı denetlemelerde edindikleri eşsiz deneyimlerin bu çalıştayda birleştirilmesiyle son derece verimli açılımlar sağladık. İki uzman kurumun aynı konu üzerinde tartışması müthiş bir sinerji yarattı. Bunun sonucu olarak, önümüzdeki süreçte iş kazalarının bir daha yaşanmaması için sektördeki tüm işveren ve çalışanlara ışık tutacak bir analiz hazırlanmış olacak."
 

Kaya grubu yüksekte çalışmaya bağlı ölümcül kazaların azaltılmasına uğraşıyor

Kaya Grubu Genel Müdürü Güher Türker, 2009'da başlatılan yüksekte çalışma risklerinin önlenmesine yönelik projenin hedefine doğru ilerlemesinden dolayı memnuniyetini ifade ederek, "Kaya Grubu olarak uzun yıllar boyunca yüksekte çalışmaya bağlı ölümcül kazaların önlenmesine odaklandık. Bu konudaki bilgi ve deneyimimizi arttırmak için, uluslararası geçerliliğe sahip sertifika sahibi uzmanlarımızla birlikte, dünyadaki yasal düzenlemeleri ve sahadaki uygulamaları inceledik. Üretim, eğitim ve danışmanlık hizmetlerimizi bu yönde geliştirdikçe, sosyal sorumluluk yaklaşımıyla toplumsal bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirdik, zirveler düzenledik, bilgi paylaşımlarında bulunduk. Bakanlığımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz bu çalıştayın, toplumsal bilincin arttırılması için verimli bir işbirliği ortamı yarattığını düşünüyoruz. Bu işbirliğinin benzer çalışmalara örnek teşkil edip ışık tutacağından eminiz. Bu tür çalıştayların ülkemizin en riskli konularından yüksekte çalışma ortamlarında kazalardaki üzücü istatistiklerin azaltılmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler