Clinton, diplomatlarına sahip çıktı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, WikiLeaks'ın açıkladığı belgelerin içeriği ile ilgili konuşmadı. ABD'li diplomatlara sahip çıkan Clinton, "dış politikamız bu ifadelere göre belirlenmiyor, dış politikamız burada belirleniyor" dedi.

Yayınlanma: 29.11.2010 - 16:15
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,  ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Clinton'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"ABD'ye ait bilgisayarlardan yasa dışı elde edilmiş belgelerle ilgili açıklama yapmak istiyorum. ABD bu belgelerin yasa dışı şekilde ortaya konmasını şiddetli şekilde kınıyor. Eminim ki Obama yönetiminin çok çalışarak koyduğu oratklıklar bu zorlukları da aşacaktır. Sözde ortaya koyulan iddialar hakkında söz söyleyecek değilim. Bu konuşmalar diplomatlarımızın kişişer fikirleridir. Bizzim dış politikamız bu fikirlere göre belirlenmiyor. Bizim dış politikamız burda belirleniyor. Şunu söylemek istiyorumki bu bilgileri çalan kişilerin yakalalanması için çok ciddi adımlar atıyoruz. Bu belgelerin ortaya konması insanların hayatlarını çok ciddi şekilde tehlikeye attı" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton ayrıca, belgelerin, uluslararası toplumun İran'ın nükleer programı konusundaki kaygılarını doğruladığını da belirtti.

Gazeteciden Clinton'a: Utanmayacak mısınız?

Görüşme sonrası soruları yanıtlayan Clinton, bir gazetecinin "bu ifşaatlardan sonra meslektaşlarınızla görüşürken utanmayacak mısınız?" sorusuyla da karşılaştı. Clinton, soruyu şu şekilde yanıtladı.

"Ortaya çıkan durumdan üzgünüz. Pekçok meslektaşımla görüşme fırsatım olacak ilerleyen günlerde. Bazılarıyla zaten şimdiden görüşmeler başladı. Tabii ki bu bir kaygı yereten mesele. Biz kimsenin bu sızan belgelerden etkilenmesini, niyetlerimizden şüphe edilmesini istemeyiz. Önümüzde küresel bir takım zorluklar var. Bizler her fırsatı değerlendirmeye, dostlarımızla birlikte hareket etmeye devam edeceğiz."

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs de, gizli belgeleri yayınlayan Wikileaks internet sitesi ve bu belgeleri sızdıran kişilerin ''suçlu'' olduklarını ve bu durumun yasaların ihlali anlamına geldiğini açıkladı. 

Görüşme öncesinde ne dediler?

ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlenen görüşmenin öncesindeki ortak basın açıklamasında Davutoğlu, Clinton'a Wikileaks belgeleriyle ilgili kendilerine önceden verilen bilgilendirme için teşekkürlerini dile getirdi.

''Dışişleri Bakanlığında bulunmak ve dostum ve çalışma arkadaşım Bakan Clinton'la çeşitli gündem maddelerini ele alma şansına erişmek benim için büyük bir mutluluk ve onur'' diyen Davutoğlu, Türk Amerikan ilişkilerinin model ve stratejik ortaklık düzeyinde olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, ''Dolayısıyla belgeler de (Wikileaks) dahil olmak üzere bugün paylaşacağımız çok çeşitli gündem maddeleri var. Önceden yapılan bilgilendirme için (Wikileaks belgeleri) teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.

Türk dış politikasının ilkeli, vizyon sahibi, zaman testinden geçmiş, şeffaf bir dış politika olduğunu belirten Davutoğlu, buna ABD ile ilişkilerin de dahil olduğunu belirtti.
Davutoğlu, Amerikan yönetimiyle koordinasyon halinde bölgesel ve küresel barışın sağlanması yolunda da aynı ilkeli politikayı takip edeceklerini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton

ABD Dışişleri Bakanı Clinton da, açıklamasına ''Hem çalışma arkadaşım hem de dostum Davutoğlu'nu Dışişleri Bakanlığında ağırlamaktan mutluluk duyuyorum'' diyerek başladı.

Davutoğlu'yla son 22 ayda yakından tanıştıklarını ifade eden Clinton, bir dizi konuyu ele almak üzere bugün tekrar bir araya gelmelerinden mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Türkiye ile ABD'nin dünyadaki en önemli ikili ilişkilerden birine sahip olduğunu belirten Clinton, ''Bu ilişkiyi güçlendirme ve derinleştirmeyi sürdürmeye çok bağlıyız'' dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu'yla görüşmenin kendisi için her zaman çok yapıcı olduğunu söyleyen Clinton, ''Çünkü, sadece Türkiye ve ABD'nin birlikte yapabileceği, yapılması gereken çok fazla şeyimiz var'' diye konuştu.

  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler