Afetin Rize'ye zararı 30 milyon TL

Rize’nin Gündoğdu beldesi ile Veliköy bölgelerinde Ağustos ayının son döneminde meydana gelen sel ve heyelanların oluşturduğu maddi zararın 30 milyon liranın üzerinde olduğu açıklandı.

Yayınlanma: 29.11.2010 - 15:11
Abone Ol google-news

Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız, düzenlediği basın toplantısında, bölgede 26 Ağustos’ta büyük bir felaket yaşandığını, 13 kişinin öldüğünü, 1 kişinin de kaybolduğunu anımsattı. Felaketteki can kayıplarının herkesi üzdüğünü ifade eden Yıldız, ''Keşke hiç can kaybı yaşamasaydık ama felaketin boyutu dikkate alındığında can kaybının çok fazla olmadığı görülür. Ayrıca hem vatandaşlarımızın hem de belediyenin büyük maddi zararı var. Belediyenin yaptığı tüm yatırımlar heba oldu'' dedi.

TOKİ evleri için 20 yıllık taksit!

Sel ve heyelanlar nedeniyle 168 evin yıkıldığını ya da oturulamaz durumda olduğunu kaydeden Yıldız, şunları söyledi:
''Bu kişilere ev yapılması için 14 bin 100 metrekarelik alanı kamulaştırdık ve TOKİ'ye teslim ettik. TOKİ de ihalesini yapıp işi müteahhide teslim etti. Evlerin önümüzdeki yılın Haziran ayında tamamlanması planlanıyor. Toplam 4 blok halinde toplam 168 daire yapılacak. Binalar 7 katlı olacak. Hak sahipleri dairelerin bedelini 2 yıl ödeme yapmadan geçirdikten sonra 20 yılda eşit taksitler halinde ödeyecek. Ancak arsa bedelini devletin karşılaması da söz konusu olabilir. Böyle olması halinde hak sahiplerinin ödemesi gereken taksit 317 liradan, 258 liraya düşecek. Evler yapılıncaya kadar kirada oturacak olanlara ayda 400 lira kira yardımı yapılacak.''

11 köprü yerine 4 köprü yapılacak

Yıldız, Veliköy yolu boyunca dere üzerinde 11 köprü bulunduğunu ancak bu köprülerin standartların uzağında yapıldıklarını belirterek, ''Yapılacak tespitlerden sonra bu köprülerin çoğu yıkılacak. Dere üzerinde standartlara uygun 4 yeni köprü yapılacak. Böylece şiddetli yağmurda köprülerin dere yolunu tıkaması ve derenin taşmasına neden olmasının önüne geçilmeye çalışılacak'' diye konuştu.

Dereler, denize ulaşamıyor

Gündoğdu bölgesinde küçük çaplı 9 dere bulunduğunu, bunların Karadeniz Sahil Yolu'nun altından geçtiklerini ifade eden Yıldız, ''Yolun altına yapılan kanallar oldukça küçük yapılmış. Kolayca doluyor. Bu yerlere iş makinesi de giremediği için temizlenmeleri kolay olmuyor. Bunların temizlenmesi için çalışma yürütülüyor. Ayrıca beldede köprü, menfez, yol yapımı gibi çeşitli işler de devam ediyor'' dedi.

Çay bahçeleri zarar gördü

Beldede yaşanan sel ve heyelanlar nedeniyle 700'ün üzerinde kişinin çay bahçesinin zarar gördüğünü vurgulayan Yıldız, sel ve heyelanlar nedeniyle beldede 30 milyon liranın üzerinde maddi zarar oluştuğunu söyledi. Yıldız, beldelerinin nüfus olarak Rize'deki 6 ilçeden daha büyük olduğunu ancak belde oldukları için yatırım almakta sıkıntı çektiklerini de sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler