"Başbakan, katli vaciptir fetvası veriyor"

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, partisinin Meclis grup toplantısında, yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Türk'ün kürsüye çıkmasıyla, bir grup basın mensubu, grup toplantısını terk etti. Türk, Başbakan Erdoğan'ın elinde pompalı bir tüfekle ateş eden bir insan için "sabır da bir yere kadar" dediğini belirterek, "Biz hedef gösteriliyoruz, Başbakan katli vaciptir fetvası veriyor." şeklinde konuştu.

Yayınlanma: 04.11.2008 - 13:13
Abone Ol google-news

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Başbakan Erdoğan’ın elinde pompalı bir tüfekle ateş eden bir insan için ‘sabırda bir yere kadar’ dediğini belirterek, “Biz hedef gösteriliyoruz, Başbakan katli vaciptir fetvası veriyor. Bir süre sonra da şeriatın kestiği parmak acımaz diyecek” şeklinde konuştu. Türk, seçim hesaplarıyla Türkiye’de gerilime yol açan kişinin Başbakan olduğunu ileri sürerken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de “Özal gibi bir rol üstlenmesi” çağrısında bulundu. DTP Grubu, Başbakan Erdoğan’ın Hakkari gezisi sırasında gazetecilerin tartaklanması ve basın araçlarının taşlanması nedeniyle basın mensuplarının protestosuna da sahne oldu. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ise basına yönelik bütün saldırıları kınadıklarını belirterek, “basın mensuplarının protestosuna çok üzüldük, ancak halkın tepkisini DTP’nin örgütlediğini söylemek DTP’ye büyük haksızlık olur” diye konuştu.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, partisinin Meclis grup toplantısında, yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Türk’ün kürsüye çıkmasıyla, bir grup basın mensubu, Hakkari’de Başbakan Erdoğan’ın gezisi sırasında gazetecilerin tartaklanması ve araçlarının taşlanmasını protesto etmek için grup toplantısını terk etti. Türk ise basına yönelik geliştirilen başta fiziki saldırılar olmak üzere tüm saldırıları kınadıklarını belirtirken, Hakkari’de yaşanan olayların sorumluluğunun DTP’ye yüklenemeyeceğini kaydetti. Türk, basın mensuplarının protestosuna üzüldüklerini belirterek, “O görüntüleri gördüğümüzde en çok biz karşı çıktık. Basının haber alma hakkı var. Ancak halkın tepkisini DTP’nin örgütlediğini söylemek DTP’ye büyük haksızlık olur” diye konuştu.


'Başbakan katli vaciptir fetvası veriyor'

Diyarbakır’da dün ‘bu bayrak hepimizin ortak değeri’ dediklerini ve bayrakla ilgili bir sorunlarının olmadığını vurguladıklarını ifade eden Türk, amaçlarının ise Türkiye’nin bütünlüğü içinde halkların kucaklaşması olduğunu söyledi. Demokratik tepkilerin gösterilmesinin bir toplumsal hak olduğunu ancak cana ve mala zarar vermeyecek şekilde bu tepkilerin dile getirilmesini istediklerini kaydeden Türk, Başbakan Erdoğan’ı ise son yaşanan olaylarla ilgili “gerginlik” yaratmakla suçladı. Türk şunları söyledi: “Başbakan’ın ruh halini görüyoruz. Gördüğümüz için de fazla bir şey söylemek istemiyoruz. Gergin sürecin hepimize zarar vereceğinin bilincindeyiz. Ancak Başbakan çıkıyor, elinde pompalı bir tüfekle ateş eden bir insan için ‘sabır da bir yere kadar’ diyebiliyor. Başbakan mesaj veriyor. Eskiden din adamlarının verdiği fetvalar vardı, 'katli vaciptir' diye. Biz hedef gösteriliyoruz. Başbakan katli vaciptir fetvası veriyor DTP’liler için. Bir süre sonra da çıkıp ‘şeriatın kestiği parmak acımaz’ diyecek. Bu ülke insanları böyle bir açıklamayı hak etmiş değildir.”

 

'Seçim hesapları ile Türkiye'yi geren Başbakan'ın kendisidir'

Başbakan’ın Türkiye’nin her yerine gitmesine karşı olmadıklarını ancak Güneydoğu ziyaretlerini gergin bir ortamda yapmaması gerektiğini söyleyen Türk, Erdoğan’ın halkı rahatlatacak, kucaklayacak bir çalışma yapması gerektiğini ifade etti. Türk “DTP linç edilmesi gereken bir parti konumuna getirildi. Biz bu ülkede barışın köprüsüyüz. Akan kanın durması için misyonumuz var. “dedi. Hafta sonu Diyarbakır’da yaptıkları oturma eylemini hatırlatan Türk, Diyarbakır Valisi ve polisin hoşgörüyle yaklaşması sonucu hiçbir olayın yaşanmadığını söyledi. Türk “Amacımız gerginlik olsaydı on bin insan bir araya geldi başka şeyler olurdu” dedi. Erdoğan’ı “seçim hesapları ile Türkiye’yi germekle” suçlayan Türk DTP olarak seçimle ilgili hiçbir kaygılarının ve henüz hiçbir çalışmalarının olmadığını söyledi.

 

'Vali ve Kaymakamlar, DTP'ye karşı tek aday için çalışıyor'

Türk, Güneydoğu’da devletin valisi ve kaymakamının şimdiden o bölgenin tanınmış bireylerini bir araya getirerek DTP’ye karşı tek aday çıkarmak için çalıştığını da öne sürdü. Türk “DTP hedefe oturtulmuş, bu hangi ahlaka hangi siyasete hangi hukuka sığar. DTP gerginliğin kaynağı diyorlar. DTP ne yapsın, sustu, bekledi. demokratik çözümle ilgili bir proje hazırladık, milletvekillerine gönderdik. Kapağını bile açmadan ihanet belgesi dediler. Parlamentoda sindirerek mi sorunları çözeceksiniz? Kimi sindireceksiniz, kimi susturacaksınız? Dünyadaki değişimi görmeden hala sopa politikası, susturma politikası ile olaylara yaklaşıyorlar” diye konuştu.

 

'Cumhurbaşkanı, Özal gibi rol üstlenmeli'

Türk konuşmasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de "kürt sorunu"nun çözümünde “Özal gibi bir rol üstlenmeli” çağrısında bulundu. Ahmet Türk, AKP ve DTP milletvekilleri arasında yenilmesi beklenen ancak iptal edilen yemekle ilgili ise, “bizim muhatabımız başbakan, hükümet. Sorunu çözecek olan hükümet. AKP’nin bölge milletvekilleri çözüm için ne ortaya koydular, başbakan onları ne zaman dinledi?, ne düşünüyorsunuz? diye sordu.” dedi. Erdoğan’ın “sevmeyenler gitsin” dediğini de hatırlatan Türk, “sevmeyenler gitsin demeye hakkı yok. Başbakan 1 yıl önce karşı çıkmıştı bu söze. Şimdi ne değişti, kendisine bunu söyleten kim? Ne değişti de, Başbakan bugün ya sev ya terk et noktasına geldi. Gerçekten üzülüyoruz” diye konuştu. Türk DTP olarak çözümden yana olduklarını belirterek “amacımız birlikte yaşamayı, bin yıllık birlikteliği güzelleştirmek” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler