"Gökçek doğalgaz zammından sorumludur"

SHP Genel Sekreteri Uğur Cilasun, 2007'de çıkarılan özel bir yasa ile EGO'nun BOTAŞ'a olan 439 milyon YTL faiz borcunun silindiğini belirterek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in doğalgaza yapılan zamdan 'borcu oranında sorumlu' olduğunu ifade etti.

Yayınlanma: 04.11.2008 - 13:26
Abone Ol google-news

SHP Genel Sekreteri Uğur Cilasun, yılbaşından bu yana doğal gaza yüzde 82 oranında zam yapıldığını belirterek, bu zammın sadece petrol fiyatlarındaki değişim ve döviz fiyatlarındaki artışa bağlı değil, BOTAŞ'ın zararlarının, kredi maliyetlerinin ve işletme maliyetinin karşılanmasına da dönük olduğunu ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in “BOTAŞ’ın verdiği doğalgazın bedelinin tahsil edilmemesi zamlarda etkili olmamıştır”, Başbakan Erdoğan’ın da, “Büyükşehir Belediyesi'nin borcu Hazinenindir. Hazine bu borcu BOTAŞ’a ödüyor” şeklindeki açıklamalarını hatırlatan Cilasun, şunları kaydetti: “İki açıklama da tümüyle gerçek dışıdır. Tahsil edilemeyen alacak, maliyetleri nasıl etkilemez? BOTAŞ zararını kapatmak için zam yoluna gitmiştir. Hazine hiç bir şekilde belediyenin borcunu BOTAŞ’a ödememiştir. Nitekim BOTAŞ, 2007 sonu itibarıyla 677 milyon YTL’lik alacağını tahsil için EGO (Başkent Doğalgaz) hisselerine haciz koydurtmuştur.” Cilasun, 22 Mayıs 2007'de çıkarılan bir yasayla EGO’nun BOTAŞ'a olan 439.6 milyon YTL faiz borcunun silinip EGO'ya kaynak sağlandığına dikkat çekerek, “Gökçek, bu zamdan, borcu oranında sorumludur. Başbakan ve Enerji Bakanı, partilerinin beceriksiz ve yeteneksiz Belediye Başkanı'nın suçlarını saklamaya çalışmaktadır. Gökçek, ‘BOTAŞ kötü yönetiliyor; gidin BOTAŞ’tan sorun. BOTAŞ’ın suçunu neden bana atıyorsunuz?’ diyebilmekte ve her açıklamasında kafa karıştırmak için değişik borç rakamları söylemektedir” dedi. Ankaralıdan peşin tahsil edilen ve BOTAŞ'a ödenmeyen paranın nereye gittiğini soran Cilasun, “Verdiği zarar Ankara sınırlarını aşıp, bütün Türkiye’yi saran bu kişiye, seçimlerde yaptıklarının hesabı, eğer aday olabilirse halk tarafından, seçimlerden sonra da yargı tarafından sorulacaktır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler