Tavukçuların gramaj sıkıntısı

Kurban Bayramı'ndan önce 5 liranın üzerinde olan piliç etinin kilogramını tüketimi teşvik etmek amacıyla 4 lira 25 kuruşa düşüren sektör temsilcilerinin, başta Irak olmak üzere ihracatta Arap ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinin istediği 1 kilogram ve 1 kilogram 400 gram talebine cevap vermekte zorlandığı bildirildi.

Yayınlanma: 30.11.2010 - 09:12
Abone Ol google-news

Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, Bayramdan önce kilosu 5 liranın üzerinde olan tüm piliç etinin kilosunun, satışlarda yüzde 50'nin altına düşen gerileme nedeniyle önemli ölçüde indirim yaptıklarını söyledi. Kurban Bayramı öncesinde 5 liranın üzerinde olan tavuk etinin kilosunu, tüketimi teşvik etmek amacıyla 4 lira 25 kuruşa düşürdüklerini anlatan Çalışkan, sektörde sıkıntılı bir dönem yaşandığını ifade etti.

Çalışkan, sıkıntının yılbaşına kadar sürmesini beklediklerini belirterek, ''Canlı hayvan ithalatı, mevsimsel düşüş ve bayram derken piliç eti tüketimi neredeyse durma noktasına gelecek. Bizde bunun için büyük ölçüde indirim yaptık'' dedi. İç piyasadaki durgunluğu ihracatla aşmaya çalıştıklarını, ancak bu konuda da başta Irak olmak üzere Ortadoğu ve Türk cumhuriyetlerindeki tüm piliçte düşük gramaj sorununa takıldıklarını bildiren Çalışkan, şöyle konuştu:

''Rakip ülkelere göre üretim ve kalite açısından çok önde olduğumuz halde, ihracat yaptığımız ülkelerdeki tüketicinin istediği 1 kilogram ve 1 kilogram 400 gram talebine cevap vermekte zorlanıyoruz. İç piyasayı dikkate alarak ürettiğimiz karkas ağırlığı 2,5 kilogramı bulan ürünleri başta Irak olmak üzere Ortadoğu ve Türk cumhuriyetlerindeki tüketiciler pek tercih etmiyor.

İhracat yaptığımız ülkelerde istenen gramajın üst sınırı karkas ağırlığı 1 kilogram 700 gramı geçmiyor. Bu durum, iç piyasadaki daralmayı ihracatla aşmaya çalışan sektör temsilcilerini kara kara düşündürüyor. 2,5 kilogramın altında üretim yapılması halinde maliyet artışıyla karşı karşıya kalırız. Sıkıntıyı aşmak için bazı üreticilerin erken kesim yapması gerekir ama bu da mümkün değil.''

Yılbaşı umudu

Çalışkan, sektörde yılbaşına doğru rahatlama beklediklerini söyledi. Türk halkının yılbaşında hindi tüketme alışkanlığı çok az olduğu için tavuğu tercih ettiğini bildiren Çalışkan, ''Sektör olarak 10-15 gün sonra bir toparlanma, yılbaşı arefesinde de rahatla olacağına inanıyoruz'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler