Sudan'da, sansüre karşı açlık grevi

Sudan'da 150'den fazla gazeteci, güvenlik birimlerinin sansürünü protesto etmek için 24 saatlik açlık grevine başladı. Basın yetkilileri, medyaya yönelik giderek artan kısıtlamaları gündeme getirmek için 3 muhalif gazetenin 3 gün kapatılacağını ve diğer yayın organlarındaki yazarların köşe yazılarını geri çekeceğini belirtti.

Yayınlanma: 04.11.2008 - 13:46
Abone Ol google-news

Sudan'da 150'den fazla gazeteci, kendilerine uygulanan sansürünü protesto etmek için 24 saatlik açlık grevine başladı.

Ajras el Huriya Gazetesi'nin genel yayın yönetmeni Salih Ahmed Muhammed Elhag, açlık grevinin başladığı sırada yaptığı açıklamada, her gün sansüre uğradıklarını kaydetti. Elhag, 3 muhalif gazetenin muhabirler dışındaki diğer çalışanlarının da açlık grevine katıldığını, diğer gazetelerdeki muhabirlerin de katılımıyla bu sayının artabileceğini belirtti.

Aynı gazetenin köşe yazarı Yai Joseph ise Darfur çatışması, yolsuzluk iddiaları, yüksek gıda fiyatları gibi çeşitli konularda sansüre uğradığını ifade etti.

Açlık grevine katılan bir diğer gazete Al-Sahafa'nın köşe yazarı ise makale yazmaya ara verdiğini, yazılarına birçok kez güvenlik güçleri tarafından müdahale edildiğini söyledi.

Sudan'da yıllarca süren güney ve kuzey arasındaki iç savaşı sona erdiren 2005 barış anlaşması uyarınca basın özgürlüğü güvence altına alındı, ancak gazeteciler sık sık güvenlik güçlerinin gece ziyaretlerinde gazetenin kopyasını kontrol etmelerinden ve redaktörlere hassas haberleri kaldırmaları için emir vermelerinden yakınıyor.

Gazeteciler ve insan hakları savunucuları, Şubat ayında, gazetelerin hükümeti başarısız bir darbe girişiminde Çadlı isyancılara destek vermekle suçladığı haberlerinin ardından son kısıtlamanın başladığını belirtiyor. Hükümet ise suçlamaları reddediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler