'Milletvekillerinin yarısı kadın olsun' teklifi

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, TBMM Başkanlığı'na, partilerin teşkilat ve gruplarında, kadınların en az yüzde 50 oranında temsili ve katılımının sağlanması için teklif verdi.

Yayınlanma: 30.11.2010 - 10:05
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili Canan Aritman, Siyasi Partiler Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

Kadınların her düzeydeki parti yönetimi ile TBMM, belediye meclisleri, il genel meclislerinde en az yüzde 50 oranında temsil ve katılımı sağlanacak. Partilerin teşkilat ve grupları, kadınların en az yüzde 50 oranında temsili ve katılımı esas alacak şekilde oluşturacak.

Parti genel merkez teşkilatı organlarında en az yüzde 50 kadın olacak

Kadınların parti genel merkez teşkilatı organları ile oluşturulacak danışma ve araştırma amaçlı ihtiyari kurullarda en az yüzde 50 oranında temsil ve katılımı öngörülecek.
Siyasi partinin en yüksek organı olan büyük kongredeki delegelerin en az yüzde 50'si kadın olacak. Siyasi partilerin merkez karar, yönetim ve icra organlarının üyelerinin en az yarısını kadınlar oluşturacak.

Merkez disiplin kurulu üyelerinin en az yarısı kadınlardan meydana gelecek. İl kongresi delegeleri, il yönetim kurulu ve il disiplin kurulunun en az yarısı kadınlardan oluşacak. İlçe teşkilatlarında delegeler için belirlenecek kontenjanın en az yarısı kadınlara tahsis edilecek. Büyük kongreyle, il ve ilçe kongrelerinin delegelerinin en az yarısının kadınlardan oluşturulması garanti altına alınacak.

TBMM'de vekillerin yarısı kadın olacak

Milletvekili genel ve ara seçimlerinde aday listesi ve sıralaması önseçimle yapılacak. Sıralamada ayrı ayrı ön seçime giren erkek ile kadın listelerinden en yüksek oyu alanlardan başlamak üzere bir kadın bir erkek sırası izlenecek. Kadınlar; TBMM, belediye meclisleri, il genel meclislerinde en az yüzde 50 oranında temsil edilebilmeleri için, mevcut seçim sistemine göre önce partilerin aday listelerinde ve seçilebilecek yerlerde, yani listelerin başından itibaren yerleştirilecek. 

Canan Aritman, teklifin gerekçesinde kadın ve erkek adayların listeye yerleştirme yöntemiyle kadınların en az yüzde 50 oranında temsilinin büyük ölçüde garanti edileceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler