'Çekip gitmesi gereken AKP hükümetidir'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yüklendi. Erdoğan'ın, Güneydoğu gezisinde yaşananlarla ilgili olarak, 'Çeksinler, gitsinler' sözlerini hatırlatan Baykal, "Kimsenin kimseye çek git demeye hakkı yoktur. Hiç bir vatandaşımın çekip gitmesine gerek yok. Çekip gitmesi gereken sensin, AKP iktidarıdır" dedi.

Yayınlanma: 04.11.2008 - 14:02
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Meclis Grup toplantısında yaptığı konuşmada, çok uzun süreden beri hükümetin terörle mücadele konusundaki tavrının tutarsızlıklarla dolu olduğunu ifade ederek, hükümetin Türkiye’nin terör tehdidini kavramadığını öne sürdü. Hükümetin, terör konusunda gerekli tedbirleri almadığını ifade eden Baykal, şöyle konuştu: “Yanlış ve tutarsız, tehlikeli politikalar izlemiştir. Başbakan terörün sırtını sıvazlayarak, ona hoş görünerek, terörü, yandaşlarını, terörün hamilerini, terörist değilmiş ama onlara da terörist dememeyi tercih ediyormuş gibi gözükenleri sahiplenerek, ilişikliler kurarak, onların aracılığıyla konuyu kontrol edebileceğini zannetti. Bu tam bir yanılgıydı. Bugün geldiğimiz tablo acı bir biçimde bu gerçeği ortaya koymuştur” Terörün geldiği nokta karşısında Başbakan Erdoğan’ın “kıvranmaya” başladığını söyleyen CHP Lideri Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu nedenle “çok tutarsız ve yanlış” şeyler söylemeye başladığını kaydetti.

 

'Çekip gitmesi gereken sensin'

Başbakan Erdoğan’ın, Güneydoğu gezisinde yaşanan olaylarla ilgili olarak, “Çeksinler gitsinler” sözlerini hatırlatan Baykal şunları söyledi:
Bu memleket hepimizin memleketidir. Bu memlekette herkes hep birlikte. Irkımız, etnik kökenimiz, mezhebimiz, inancımız ne olursa olsun hep birlikte yaşayacağız. Hep beraber yaşayacağız. Kimsenin kimseye 'çek git' demeye hakkı yoktur. Başbakan, orada kendisine yönelik olumsuz davranışlar sergileyenlere kızıyor olabilir. Şiddete, silaha başvuranlara tepki duyuyor olabilir ama bu tepki karşısında siz kimseye Türkiye’de çek git diyemezsiniz. Çünkü o yanlışları yapanlar sadece onlar. Belli bir etnik kesim değil, o bölgede yaşayanlar değil. Onlar sizin iktidar olarak görevinizi yapmanız sonucunda o davranışlarını sürdüremez hale gelmelidirler. Suç işleyenleri etkisiz kılmak sizin görevinizdir. Siz bunu yapmayacaksınız, tam tersine bunları destekleyeceksiniz. Sonra köşeye sıkışıp bunalınca ‘çek git’ diyeceksiniz. Hiç bir vatandaşımın çekip gitmesine gerek yok. Çekip gitmesi gereken sensin, AKP iktidarıdır.”

 

'Sen niçin varsın?'

Terörle mücadeledeki yanlışların Türkiye’yi bu noktaya getirdiğini ifade eden Baykal, Başbakan Erdoğan’ın kendi hesabını vermesi gerektiğine vurgu yaptı. Başbakan Erdoğan’ın tartışmalara neden olan, “…Siz vatandaşın mağazasını yakarsanız, canına kastederseniz o da elindeki imkanlar varsa karşı koyacaktır” açıklamalarını, “Eğer halk kendisini pompalı silahla savunacak ise, sana ne ihtiyaç var? Senin işin ne? Sen niçin varsın?” sözleriyle eleştirdi. Baykal şunları söyledi: “İktidardaki çürümenin hangi noktaya geldiğine dikkatinizi çekiyorum. Başbakan çıkıp diyor ki, ‘elbetteki halk kendisini pompalı ile savunacak.’ Bu kendini Bu kendini inkar değil mi? Yani halk kendisini mi savunacak pompalı ile. Senin işin ne? Sen niye iktidarsın? Niye Başbakansın o zaman. Anlamak mümkün değil. Başbakan seyirci. O doğru yapıyor, bu yanlış yapıyor diyecek. Trafik polisi. Herkes hücum edecek ortalık, trafik işlemez hale gelecek, o da şaşıracak. Öyle bir şey olabilir mi? Geçenlerde ‘silahla demokrasi olmaz’ demiş. Yeni mi anladın? Sana bunu anlatmaya çalışıyorduk biz yıllarca. Silahla demokrasi olmaz peki de parayla, poşetle demokrasi olur mu? Rüşvetle demokrasi olur mu? İnsan onurunu zedeleyerek, rüşvet yerine geçen avantajlar sağlayarak demokrasi olur mu? Bunları öğreneceksiniz, ve Türkiye bunları görecek. Bu yanlışlıklardan ülkemizi çekip çıkartacağız.”

 

Partiye katılımlar

CHP Grup toplantısı öncesinde de partiye yeni katılımlar oldu. Bir süre önce CHP ile el sıkışan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün (Anavatan Partisi), İstanbul Ümraniye Ömerli Beldesi Belediye Başkanı Erdal Yılmaz (Anavatan Partisi), İstanbul Silivri İlçesi Ortaköy Belde Belediye Başkanı Erdinç Tabak (Demokrat Parti), eski DSP milletvekili Bahri Sipahioğlu, Kahramanmaraş Pazarcık Belde Belediye Başkanı Memik Görgülü (Demokrat Parti), Bursa Gemlik Umurbey Belde Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güler (Anavatan Partisi), Erzincan Çağlayan Belediye Başkanı Ayhan Doğan (Bağımsız) ve İstanbul Kıraç eski belediye başkanı Sonnur Yalnızoğlu bugün resmen CHP’li oldular. Baykal, katılımcıları tek tek tanıtırken, yerel seçimler öncesinde adresin CHP olduğunu belirtti. Baykal, bu katılımların örnek olması gerektiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler