'Barselona Süreci' toplantısı

Fransa'nın Marsilya kentinde düzenlenen ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da katıldığı "Barselona Süreci: Akdeniz için Birlik" Dışişleri Bakanları toplantısının ikinci gün oturumunda, Arap ülkeleri ve İsrail arasındaki görüş ayrılıkları, tarafların birbirlerine verdikleri karşılıklı tavizlerle aşıldı.

Yayınlanma: 04.11.2008 - 14:21
Abone Ol google-news

Fransa'nın Marsilya kentinde düzenlenen ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da katıldığı "Barselona Süreci: Akdeniz için Birlik" dışişleri bakanları toplantısında, uzun müzakerelerden sonra, İsrail, Arap Birliği'nin sürece tam dahil olmasına yönelik itirazını kaldırdı.

Buna karşılık, sekretaryası Barselona'da olacak sürecin, üçü Avrupalı, ikisi güney ülkelerinden olacak genel sekreter yardımcılıklarından birisini İsrail'in alacak olmasına yönelik Arap ülkelerinin itirazı geri çekildi.

Yeni uzlaşıya göre, Arap Birliği, sadece dışişleri bakanları seviyesinde değil, süreçle ilgili bütün toplantılara katılma hakkına sahip olacak.

İlk etapta genel sekreter yardımcılıklarına İsrail'in dışında Filistin, İtalya, Malta ve Yunanistan temsilcileri getirilecek. Genel sekreter yardımcıları 3 yıl süreyle görev yapacak. Fransa ve Mısır sürecin iki yıllık eşbaşkanlığını üstlenecek.

Toplantının sona ermesinin ardından ev sahibi Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, düzenleyeceği basın toplantısıyla uzlaşma sağlanan konulara açıklık getirecek.

Arap Birliği'nin, sürece ne şekilde katılacağı, genel sekreter ve yardımcılarının kimler olacağı uzun süredir Arap ülkeleri ve İsrail arasında sorun yaratıyordu.

Bu anlaşmazlıktan dolayı, son olarak 29 Ekim'de Ürdün'de düzenlenmesi gereken su ile ilgili bakanlar toplantısı ertelenmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler