Rusya'da 'Birlik Günü' kutlandı

Rusya'da ''Milli Birlik Günü'' başkent Moskova'da düzenlenen ''Rus Yürüyüşü'' mitingiyle kutlandı. Moskova Belediye Başkanlığından alınan izinle Rusya Başbakanlık binası önünde düzenlenen mitinge 5 bin kişinin katılacağı açıklanmıştı, ancak katılımcıların sayısının 500 civarında kaldığı dikkat çekti.

Yayınlanma: 04.11.2008 - 15:49
Abone Ol google-news

Sergey Baburin'in başkanlığını yaptığı ''Halk Birliği'' hareketi üyelerinin katıldığı ''Rus Yürüyüşü'' mitingi sakin bir şekilde geçti.

Baburin burada yaptığı konuşmada, bu toplantıyla hükümete Rus halkının çıkarlarına saygı duyulması mesajı vermeyi amaçladıklarını söyledi.

Mitingde, ''Rus Kahramanlarına Alkış'', ''Mültecilere ve Uyuşturucuya Hayır'' ve ''Vatanı Koruyalım'' yazılı pankartlar dikkat çekti.

Gösterideki konuşmacılardan biri, ABD'deki başkanlık seçimini Demokrat aday Barack Obama'nın kazanabileceğini belirterek, ''Bırakın siyahi aday ABD Devlet Başkanı olsun ve ülkenin sonunu getirsin'' ifadesini kullandı.

Bu arada, aşırı milliyetçilerden oluşan başka bir grubun da kent yönetiminden izin almadan yapmak istediği yürüyüşe özel polis birliklerinin müdahale ettiği kaydedildi.

Kent merkezindeki Arbat metrosunun çıkışında toplanan aşarı milliyetçi göstericilerin Kremlin'e kadar yürüyüp buradaki Minin ve Pojanskiy heykelinin önüne çelenk bırakma planı polis engeline takıldı.

Arbat metrosu önünde aşırı milliyetçi gençleri çembere alan polisler 300'den fazla kişiyi gözaltına alarak yürüyüşe izin vermedi.

Rusya'da, 1917'deki sosyalist Ekim Devrimi'nin yıl dönümü olan 7 Kasım günü, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Devlet Başkanlığı görevi sırasında 2005 yılında kaldırılarak yerine 4 Kasım'ın ''Ulusal Birlik Günü''olarak kutlanması kararlaştırılmıştı.

''4 Kasım Ulusal Birlik Bayramı'' 1612'de Moskova'nın Polonyalı işgalcilerden kurtarılması ve Rusya'nın yabancı işgale boyun eğmemiş hür bir ulus olarak ayağa kalkmasının sembolü sayılıyor.

Kızıl Meydan'daki ünlü St. Vasili kilisesinin önündeki heykel, bu direnişin ilk örgütleyicileri ve bugünün milli kahramanları Prens Dmitri Pojarski ve tüccar Kuzma Minin'i temsil ediyor. Devlet destekli parti ve kurumlar bugün bayramı kutlarken, Komünist Parti ''Ekim Devrimi''nin yıl dönümünün bayram olmaktan çıkarılmasını protesto ediyor. Rus Komünistler, 7 Kasım'ı geniş katılımla kutlamaya devam ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler