Sıcak hava fındık tarımını olumsuz etkiliyor

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin, fındık tarımını olumsuz etkilediğini belirtti.

Yayınlanma: 01.12.2010 - 11:06
Abone Ol google-news

Akbaşlı, yaptığı yazılı açıklamada, bölgede yaklaşık 30 gündür yağış olmamasının ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin 2011 yılı fındık mahsulünde bir dizi sıkıntılara neden olabileceğine işaret etti. Fındığın, çeşitlerine göre 600 ila bin 500 saat arasında değişen yıllık soğuklama ihtiyacı hisseden sert kabuklu bir meyve olduğunu ifade eden Akbaşlı, şunları kaydetti:

''Eğer bu ihtiyacını kış dönemi boyunca aylar itibarı ile almayıp, kışın son bir döneminde almaya çalışırsa, bu durum bitkinin genel yapısında bitkiyi strese sokacaktır. Bitkinin yaşadığı bu stres, bitkinin meyvesi ile arasında bir uyuşmazlığa neden olacaktır. Geçen yıl aynı durum nüks ettiğinde, erkek organlar hava sıcaklığına bağlı olarak erken büyüme sağlayıp, rüzgar ve diğer şartlarla dökülerek döllenme sağlanamamıştır. Bu yıl da aynı durumun yaşanmasından büyük endişe duyuyoruz.''

Akbaşlı, gündüz 27-28 derece olan hava sıcaklıklarının, gece 13-14 dereceye düştüğünü belirterek, şöyle devam etti: ''10 dereceden fazla olan gece ve gündüz sıcaklık farklılıkları, fındığın alışık olmadığı koşullar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum da ayrıca fındığı strese sokmaktadır. Diğer bir durum ise son bir ayı aşkındır bölgede yağmur yağmamasıdır. Fındık bitkisinin su ihtiyacını karşılayamaması da fındığı ayrıca ikinci bir strese sokmaktadır. Kısaca gerek sıcaklıklar ve gerekse susuzluk fındığın kimyasını etkileyecek bir durumu ortaya çıkartmıştır. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, fındık tarımını olumsuz yönde etkilemektedir.''

Akbaşlı, çiftçilik tecrübelerine göre, hava durumunun ekim ayı başında mevsim normallerinin altında, kasım ve aralık ayı başında ise mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin 2011 yılı fındık mahsulünü olumsuz yönde etkileyeceği tespitinde bulunduklarını vurguladı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon