İstanbul'da ulaşım protestosu

İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu, DİSK ve KESK üyeleri, metrobüse yapılan son zamlar sonucunda, kişi başı ücretin 1.95 TL olduğu belirterek, yapılan zamları protesto etti.

Yayınlanma: 01.12.2010 - 14:27
Abone Ol google-news

Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binası önünde toplanan kalabalık grup, “Toplu ulaşımlarda kar hedefi olamaz”, “İstanbul büyüksoygun belediyesi” dövizleri taşıyıp, “Ulaşım zamları geri alınsın”, “Ulaşım hakları satılamaz” sloganları attı. Grup adına açıklama yapan Tores Dinçöz, metrobüse yapılan son zamlar sonucunda, kişi başı ücretin 1.95 TL olduğu belirterek, İETT’nin bütçe tahminatından yapılan hesaplamalara göre kişi başı yolculuk ücretinin en fazla 0.70 TL olması gerektiği söyledi.

İETT’nin 2010 bütçesine göre zamların kar amacı güttüğünün açıkça görüldüğünü belirten Dinçöz, “Yapılan hesaplamalar sonucunda metrobüse ait giderler toplamının yaklaşık 131 trilyon olduğu, yıllık taşınan yolcu sayısının ise 190 milyon civarında olduğu öngörüldüğünde ortalama yolcu başına maliyetin 0.70 TL olması gerekiyor” dedi. Ulaşıma yapılan zamların “az” olduğunun söylendiğine dikkat çeken Dinçöz, “‘Yüzde 10’luk zam kimseyi sarsmaz’ diyorlar. Oysa emekliler için öğretmenler için zamlar yüzde 30’u buluyor. Çalışanların kullandığı mavi kartlarda ise zam oranı yüzde 27. Metrobüste üç durağın üstünde yol gidenlere ‘çift kontur’ uygulaması nedeniyle bir çok İstanbullu için aylık mavi kartlar bile yetersiz kalıyor. Zam oranı fiilen daha da katlanıyor” diye konuştu. Dinçöz, emekçiler olarak, AKP hükümetinin ve belediyesinin keyfi icraatlarına sessiz kalmayacağız dediler. (Fotoğraf: CİHAN ORUÇOGLU)
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler