Ermeni cemaati patriğini seçmek istiyor

"Patriğimizi Seçmek İstiyoruz İnisiyatifi" üyeleri, uzun süredir hasta olan olan Ermeni Patriği II. Mesrob Mutafyan'ın yerine yeni bir isim seçilmesi için Başbakan'a dilekçe göndermelerinin ardından, seçim yapılmadan Başepiskopos Aram Ateşyan’ın Patriklik Genel Vekili tayin edilmesini protesto etti.

Yayınlanma: 01.12.2010 - 14:42
Abone Ol google-news

Harut Özer, “Hükümet, Ermeni Kilisesi geleneğinde olmayan bir unvan ihdas ederek, Aram Ateşyan’ı Patriklik Genel Vekili tayin etmiştir. Türkiye Ermenilerinin kadim hakkı olan patrik seçme hakkı elinden alınmıştır. Seçim hakkımızı istiyoruz” dedi. İnisiyatif üyeleri, patrik seçimi talebiyle Beyoğlu’ndaki Cezayir Toplantı Salonları’nda basın açıklaması düzenledi. İnisiyatif üyeleri adına basın açıklaması yapan Özer, Ermeni toplumunun seçilmiş bir ruhani öndere sahip olması önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini vurguladı. “Ruhani önderini sivillerin oy çokluğuyla seçen tek kilise Ermeni Kilisesidir” ifadesini kullanan Özer, Ermeni Patriği II. Mutafyan’ın hastalığı nedeniyle Ermeni toplumu adına patrik seçimi için yapılan başvurunun AKP iktidarının “patriğin hayatta olduğu” gerekçesiyle bu talebi reddedildiğini ve “bir patrik vekilinin patrikhane organları tarafından seçilebileceği” yanıtını verdiğini söyledi.

 

“Patrikane üzerinden tanınıyoruz”

Hükümetin cevabının ardından Başpiskopos Ateşyan’ın başkanı olduğu Ermeni Patrikhanesi Ruhani Kurulu’nun, patriklik seçimine aday olan diğer kişileri haberdar etmeden Ateşyan’ın patrik genel vekili olarak seçtiğine dikkat çeken Özer, “Ateşyan ise bu durumun II. Mesrob Mutafyan ölene kadar devam edeceğini söylemiş ve seçim talep eden topluma sırtını dönmüştür. Yaşananlara tepki olarak bu inisiyatifi kurduk ve 5 bin 359 imza topladık” diye konuştu.

Olayla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a dilekçe ile başvurduklarını anlatan Özer, “Ermeni toplumunun huzursuzluğunu sona erdirecek doğal patriklik seçim sürecini başlatmasını talep ediyoruz. Aslında Ateşyan vekil değil, Ruhani Meclis Başkanı’dır. Mutafyan yurt dışına çıktığında kendisine vekalet ediyordu. Türkiye’de yaklaşık 60 bin Ermeni var ve bunların 20 bini oy kullanabiliyor. Tüzel kişiliği hali hazırda Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilmiyor. Bir patrikhanemiz var, ama patrik üzerinden tanınıyoruz biz. Toplum ve kilise arasında bir problemimiz yok. Hakkımız olan oy kullanmayı istiyoruz. Kiliseye karşı şu ana kadar aykırı bir hareket yapmadık. Bunun hukuk çevresinde yapılması gerekli” dedi. İnisiyafif üyesi, Tatyos Bebek de amaçlarının bu konuyu Ermeni toplumu içinde halletmek olduğunu, ancak Ateşyan’ın kendileriyle görüşmediğini belirterek, “Bizim Ateşyan veya başkasıyla problemimiz yok. Ermeni Kilisesi'nde seçimle geliyor patrik. Bu seçim hakkı da o cemaatin hakkı. Yalnızca seçim hakkımızı istiyoruz. Bizim geleneklerimize aykırı olarak elimizden alınan seçim hakkını istiyoruz biz. Bizim birinci derdimiz bu, eş patrik ya da patriklik değil. Biz bunun tartışmasını yapmıyoruz” diye konuştu. Toplantıya katılan Markar Eseyan ise II. Mesrob Mutafyan’nın iyileşmesinin imkansız göründüğünü bu yüzden de seçim yapılması gerektiğini belirtti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler