Portekiz bankaları 'dayanılmaz risk' altında

Portekiz Merkez Bankası, hükümetin kamu harcamalarını kontrol altına almazsa bankaların ''dayanılmaz riskle'' karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 01.12.2010 - 15:03
Abone Ol google-news

Merkez Bankasının finansal raporunda, özellikle Avrupa'da borç krizinin sürmesi halinde kamu finansmanının güçlendirilememesinin bankacılık sektörünü tehlikeye atacağına işaret edildi. Raporda, ''Kamu finansmanının güvenilir ve sürdürülebilir şekilde güçlendirecek önlemlerin uygulanacağını görmezsek, risk dayanılmaz hal alacaktır'' denildi.

Avrupa Merkez Bankasından finans talebini sürdürmenin ''sürdürülemez'' olduğu ve bankaların likiditelerini sağlama almak için tasarrufu özendirme politikasını kabul etmesi gerektiği belirtilen raporda, tasarruf önlemlerinin gelecek yıl ekonomiye olumsuz etkisi olacağı, bu etkinin Portekiz ürünlerine dış taleple azaltılacağı belirtildi. Bu arada Portekiz 12 ay vadeli bono ihalesinde 500 milyon avro borçlandı. İki hafta önce yapılan 12 ay vadeli ihalede faiz oranı yüzde 4,8 iken, bugünkü ihalede bu oran yüzde 5,3'e yükseldi.

Başbakan Jose Socrates geçen hafta, kamu sektöründe ücretleri düşüren ve vergileri artıran tasarruf bütçesini açıklamış, uluslararası kurtarma paketine ihtiyaçları olmadığını söylemişti.
Portekiz hükümeti, bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranını bu yıl yüzde 7,3'e, gelecek yıl ise yüzde 4,6'ya indirmeyi hedefliyor.

İrlanda, AB ve Uluslararası Para Fonunun (IMF) 85 milyar avro tutarındaki kurtarma paketini kabul etmişti. Ekonomistler, Portekiz'in de aynı çareye başvurmaması halinde borç krizinin komşu İspanya'ya sıçramasından endişe ediyorlar.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler