Bakanlık'tan ilk kez Kürtçe çeviri

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kürtçe yazılmış bir kitabı ilk kez yayımladı. Bakanlık ünlü Kürt düşünür Ahmed-i Hani'nin, "Mem u Zin" adlı eserini tıpkıbasım olarak yayımlayarak, edebiyat hayatına yeniden kazandırdı.

Yayınlanma: 01.12.2010 - 14:58
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bakanlık tarafından yayımlanan ilk Kürtçe eser olma özelliğini taşıyan Ahmed-i Hani'nin, "Mem u Zin" adlı kitabının tanıtımını yaptı. Günay, "Anadolu'daki yerli ve yaygın anadillerden birinin çok zengin bir edebiyat ürününü, ünlü yazar ve düşünür 1600 ortalarından, 1700 başlarına kadar yaşamış bulunan Ahmed-i Hani'nin, Leyla ile Mecnun kadar, Kerem ile Aslı kadar ünlü bir destanını; "Mem u Zin" adlı kitabını tıpkıbasım olarak basmaya karar vermiştik. Arkeoloji kütüphanemizde bulunan özgün bir nüshayı, yapılmış bütün baskı ve çevirilerle karşılaştırarak basmayı kararlaştırmıştık. Bu kararımız sonuca ulaştı" dedi. Eserin, Prof. Namık Açıkgöz tarafından yayına hazırlandığını, Ayhan Tek tarafından da redakte edildiğini belirten Günay, kitabı bir sayfasında özgün baskının eski harflerle tıpkıbasımının yer aldığını, hemen karşısındaki sayfada da Kürtçe ve Türkçe karşılıklarının olduğunu kaydetti. Bu aydan itibaren halkın beğenisine sunulacak eserin,

2 bin 500 sayfadan oluştuğunu ifade eden Günay, 20 TL karşılığında kitabın alınabileceğini söyledi. Günay, kitap için "Uğurlu olsun, birliğimize, barışımıza, kardeşliğimize vesile olsun" temennisinde bulundu.
 

BDP'li vekiller 20 TL verip alsın

Gazeteciler için eserden bir taraf okuyan Günay, BDP'li vekillere kitaptan hediye edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine esprili bir şeklide, "Tabi gönderebiliriz, aslında 20 TL verip alabilirler, çok fazla para değil, bir Müzekart parası. Tabi ki bazı arkadaşlarımıza armağan edeceğiz" dedi.
 

WikiLeaks'e yanıt yok

WikiLeaks internet sitesi tarafından yayınlanan gizli belgelere ilişkin soruları yanıtlamak istemeyen Bakan Günay, "Biz gördüğünüz gibi Türkiye'nin demokratikleşmesi, barışması, kardeşliğin pekişmesi konusunda sağlıklı, kararlı, fazla söz yapmadan iş yapmaya çalışarak adımlar atmaya özel bir önem veriyoruz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler