TRT'de skandal bitmiyor

TRT resmi internet sitesinde bir süre önce yapım ve yayın görevlisi giriş sınavlarının yazılı aşaması hakkında açıklama yayınlandı. Açıklamada, sınavdaki soruların yüzde 30'unun TRT mevzuatı, yüzde 70'inin genel kültür ağırlıklı olacağı belirtildi. Bu duyuruya karşın 27 Kasım'da yapılan sınavda ise, tam tersi oran uygulandı.

Yayınlanma: 02.12.2010 - 07:52
Abone Ol google-news

Yapım ve yayın görevlisi almak için sınav açan TRT, yeni bir skandala imza attı. Sınav öncesi duyuruda, soruların yüzde 70’inin genel kültür, yetenek ve inkılap tarihi konularından, yüzde 30’unun da TRT mevzuatı ve teknik konulardan oluşacağı belirtildi. Ancak sınavda tam tersi bir uygulamaya gidildi. Skandalın ardından sınav iptal edildi. Sınava giren 822 kişi mağdur oldu.

27 Kasım tarihinde sınava katılan adayların konuyu siyasilere iletmelerinin ardından TRT’den sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verilen soru önergesinde Arınç’tan şu sorulara yanıt istendi: “TRT’nin açıkladığı ilana aykırı bir sınav yapmaya hakkı ve yetkisi var mıdır? Sınava girecek adaylara yüzde yetmiş soru çıkacağı açıklanan alanlardan yüzde otuz; yüzde otuz soru çıkacağı açıklanan alanlardan ise yüzde yetmiş soru çıkması bir mağduriyet yaratmaz mı?

İlana aykırı yapılan bu sınavın iptal edilmesi gerekmez mi? Sınavın ilan şartlarına aykırı yapılacağı bilgisi verilen adaylar var mıdır?

KPSS’de kopya çektikleri şüphesi olan adayların TRT’nin sınavına başvurdukları dikkate alındığında, TRT’nin sınavındaki ilana rağmen farklı sınav yapılması skandalı ile de bu adayların bir ilişkisi olduğu düşünülmeyecek midir?

Sınavda ‘Aşağıdaki şıklardan hangisi milletvekili seçilme şartlarından değildir?’ tarzı bir soruda hem ‘üniversite mezunu olmak’, hem de ‘30 yaşını aşmış olmak’ şıkları birlikte yer almış mıdır? Soru böyle yer aldıysa, milletvekili seçilme yaşının 25 olduğu düşünüldüğünde bu soru iptal edilecek midir? Sınavı hazırlayanlar ve gerçekleştirenler hakkında bir inceleme başlatılmış mıdır?”


Konunun Meclis gündemine de taşınmasının ardından TRT yönetimi sınavı iptal etmek zorunda kaldı. TRT yaptığı açıklamada herhangi bir suiistimal olmadığını savunurken, sınavın 18 Aralık Cumartesi günü yenileneceği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon