Son Haberler

Bitkisel üretimde azalma

Bitkisel üretim tahminleri, 2010 yılının ilk döneminde verdiği gerileme sinyallerini yılın ikinci döneminde de sürdürdü. TÜİK'in açıkladığı 2010 yılına ilişkin ikinci bitkisel üretim tahminlerine göre tahıl ürünlerinde yüzde 3.4, sebzelerde yüzde 2.6 ve meyvelerde yüzde 0.8 oranında azalış tahmin edildi.
Yayınlanma tarihi: 2 Aralık 2010 Perşembe, 09:26

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 Bitkisel Üretim ikinci Tahminini açıkladı. Buna göre, 2010 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre üretim miktarlarında tahıl ürünlerinde yüzde 3.4, sebzelerde yüzde 2.6 ve meyvelerde yüzde 0.8 oranında azalış tahmin edildi. 2010 yılında üretim miktarlarının yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 32.4 milyon ton, sebzelerde 26.1 milyon ton ve meyvelerde 16.5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

Tahıl üretimi azaldı

2010 yılının ikinci tahmininde tahıl ürünlerinde üretim miktarlarının bir önceki yıla göre yüzde 3.4 oranında azalarak yaklaşık 32.4 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 5.3 oranında azalarak 19.5 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 1.4 oranında azalarak 7.2 milyon ton, dane mısır üretiminin yüzde 1.2 oranında azalarak yaklaşık 4.2 milyon ton, çeltik üretimi ise yüzde 14.7 oranında artarak 860 bin ton olarak tahmin edildi. Baklagillerin önemli ürünlerinden kuru fasulyede yüzde 13.3, kırmızı mercimekte yüzde 53.4 oranında artış, nohutta ise yüzde 5.8 oranında azalış gerçekleşmişti. Yumru bitkilerden patates yüzde 3.3 oranında artış göstererek yaklaşık 4.5 milyon ton olarak tahmin edildi.

Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminde yüzde 15.4 artış

Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminde yüzde 15.4, yerfıstığı üretiminde yüzde 9, soya üretiminde yüzde 43.1 oranında artış, kolza üretiminde ise yüzde 3.4 oranında azalış tahmin edildi. Şeker pancarı üretimi yüzde 1.6 oranında azalarak 17 milyon ton, tütün üretimi yüzde 32.1 oranında azalarak 55 bin ton, kütlü pamuk üretimi ise yüzde 24.6 oranında artarak yaklaşık 2.1 milyon ton olarak tahmin edildi. Sebze üretimi 2010 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre azaldı. 2010 yılının ikinci tahmininde sebze ürünlerinin üretim miktarının bir önceki yıla göre yüzde 2.6 oranında azalarak yaklaşık 26 milyon ton olarak tahmin edildi.

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, 2010 yılı ikinci tahmininde yumru ve kök sebzelerde yüzde 2.5 oranında artış, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde yüzde 3.3, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 3 oranında azalış tahmin edildi.

Domateste yüzde 6.9 artış tahmin edildi

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 6.9, hıyarda yüzde 1, havuçta yüzde 10.1, taze fasulyede yüzde 0.8, kavunda yüzde 3.3, karpuzda yüzde 1.7 oranında azalış, kuru soğanda yüzde 8.9, salçalık biberde yüzde 4.8, sivri biberde yüzde 8.1, patlıcanda yüzde 3.1 oranında artış tahmin edildi.

Meyve üretimi 2010 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre azaldı

2010 yılının ikinci tahmininde meyve ürünlerinin üretim miktarının bir önceki yıla göre yüzde 0.8 oranında azalarak yaklaşık 16.5 milyon ton olarak tahmin edildi. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, 2010 yılı ikinci tahmininde bir önceki yıla göre elmada yüzde 8.4, kayısıda yüzde 31.9, erikte yüzde 2.1, şeftalide yüzde 3 oranında azalış, zeytinde ise yüzde 8.1 oranında artış tahmin edildi. Turunçgil meyvelerden portakalda yüzde 1.2, mandalina yüzde 0.9 oranında artış tahmin edildi. Sert kabuklu meyvelerden fındıkda yüzde 20, antep fıstığında yüzde 52.8 oranında artış, cevizde ise yüzde 1.5 oranında azalış tahmin edildi. Üzüm üretiminde yüzde 0.3 oranında azalış, muz üretiminde yüzde 2.8, incir üretiminde yüzde 3.4 oranında artış tahmin edildi. Yaş çay üretimi yüzde 26.9 oranında artarak yaklaşık 1.4 milyon ton civarında tahmin edildi.

A+ A-
Cumhuriyet İMECESİ