Csontváry sergisinin son günleri

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nin Türkiye'de ilk kez sergilediği, sıradışı Macar ressam Csontváry (Tivadar Csontváry Kosztka, 1853-1919) sergisi 12 Aralık'ta sona eriyor.

Yayınlanma: 02.12.2010 - 10:31
Abone Ol google-news

21 Ekim’de Pera Müzesi’nde ziyarete açılan, Pécs 2010 ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri programında da yer alan “Csontváry: Macar Resminin Sıradışı Bir Ustası” sergisi halen müzenin diğer iki katında devam etmekte olan Rus Ressamlar sergisiyle birlikte İstanbul’un en çok ziyaret edilen etkinliği olmaya devam ediyor.

Resme başladığında, neredeyse 40 yaşında olan, eczacılıktan ressamlığa geçen Csontváry, günümüzde Macar resminin en büyük ustası olmasının dışında 20. yüzyılın en kendine özgü figürlerinden biri olarak biliniyor. Kendi deyişiyle, içindeki “göksel sesi” dinleyerek, adeta resimleriyle şiir yazan Csontváry’nin, Macaristan’ın Pécs kentindeki Janus Pannonius, Csontváry Müzesi’nden gelen 39 eserinin içinde, uluslararası sanat çevrelerinin sanatçının en iyi resmi olarak kabul ettiği “Yalnız Sedir / The Lonely Cedar” isimli tablosu da yer alıyor.

Pera Film, bu sergiye özel olarak, 8-29 Aralık tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu'nda gerçekleştirilecek “Macar Sineması: 1940'lardan 80'lere” başlıklı bir program hazırladı. Programda, ünlü Macar yönetmen Zoltán Huszárik'in gizemli ressamın hayatını konu ettiği Csontváry filmi de gösterilecek. Csontváry filminin gösterim tarihleri 11 Aralık Cumartesi saat 19:00 ve 12 Aralık Pazar günü saat 15:00.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler