Namık Kemal anıldı

''Vatan ve Hürriyet Şairi'' Namık Kemal, ölümünün 122. yılında doğum yeri olan Tekirdağ'da düzenlenen törenlerle anıldı.

Yayınlanma: 02.12.2010 - 11:24
Abone Ol google-news

Tuğlalı Park'taki Namık Kemal Anıtı önünde düzenlenen törende, çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

Ardından Namık Kemal Evi'ne geçildi ve ''Namık Kemal Kitapları ve Fotoğraf Sergisi'', Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Belediye Başkanı Adem Dalgıç ve 8. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük tarafından açıldı.

Namık Kemal Evi'nin kurucusu Mehmet Serez, Vali Kemelek ve beraberindeki heyete, Namık Kemal'in özel eşyasının ve eserlerinin bulunduğu evi tanıttı. Daha sonra Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene geçildi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü, burada yaptığı konuşmada, Namık Kemal'in birbiri ardına mühim adamlar yetiştiren, tanınmış bir ailenin çocuğu olduğunu, asıl adının Mehmet Kemal olan şaire ''Namık'' adını Sofya'da tanıştığı şair Eşref Paşa'nın verdiğini ifade etti.

Namık Kemal'in devrin Divan şairleriyle tanıştığını anlatan Sütçü, bu sayede Divan şairi olarak ciddi şöhret kazandığını söyledi. Sütçü, şöyle dedi:

''Eserlerine millet, bayrak, din, dil, hürriyet, eşitlik, kültür, medeniyet, hak ve hukuk gibi yüce kavramları, uğrunda seve seve canımızı bile feda edebileceğimiz yüksek idealler olarak gören ve gösteren Namık Kemal'i bu idealler doğrultusunda hareket ederek, onların gerçekleşmesi için olağanüstü gayretlerle, maddi ve manevi her türlü fedakarlığı göze alan genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Atatürk'e vatan ve milletin istiklali, birliği, bütünlüğü ve medeni dünyadaki haklı yerini alması yolunda heyecan yüklü fikirleriyle tesiri kesindir. Atatürk'ün, 'fikirlerimin babası' dediği büyük inkılapçı Namık Kemal'in hatırasına karşı her zaman heyecanla kalbimizden gelen bir hürmet, saygı ve sevgi duymamız kadar doğal bir şey düşünülemez.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler