Kanserli Türk hastalara ABD'den davet var

Tüm tedavi yöntemleri uygulanmasına karşın sonuç alınamayan, kanserin son evresini yaşayan hastalara ABD'den davet var. ABD Kanser Enstitüsü, 'ücretsiz' tedavi imkanı sunuyor. Ancak, hastaların 'üzerlerinde ilaç denenmesini' kabul etmesi gerekiyor.

Yayınlanma: 02.12.2010 - 14:11
Abone Ol google-news

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu'nun ABD ziyaretinden sürpriz bir davet çıktı. Hastalığın son aşamasındaki kanser hastalarına, ABD'nin dünyaca ünlü kanser araştırma merkezinde 'ücretsiz' tedavi imkanı tanınacak.

Akşam gazetesinin haberine göre; geçen ay ABD'ye giden 7 kişilik heyet, 'National Human Genome Research Institute' ve ona bağlı 'National Insititutes of Health' yetkilileriyle görüştü. Aralarında Türk doktor Meral Günay Aygün'ün de yer aldığı kanser uzmanları, merkezin geliştirdiği yeni projelere uygun özellikler taşıyan ileri derecedeki Türk kanser hastalarına ücretsiz tedavi önerdi.

Heyette yer alan Sağlık eski Bakanı MHP'li Osman Durmuş, tüm tedavi yöntemlerini denemiş olmalarına rağmen sonuç alamayan hastalara seslenerek, 'Bu durumdaki hastalarımız, deneysel ilaç kullanmayı kabul ederek başvurursa, hiçbir ücret ödemeden tedavi için bu ülkeye gönderilecek' dedi. Durmuş, şunları söyledi: "Merkez, 27 ayrı branşta araştırma yapıyor. Yıllık bütçesi 30 milyar dolar, ABD Başkanı bizzat araştırmaları destekliyor.

Çalışmalarda deneklerin ömrünün 3 ila 7 ay arasında uzadığı ortaya çıkmış. Genetik incelemede hastada kanserden kaynaklı bir mutasyon söz konusu ise uygun ilaç üretilerek deneniyor. Ensitü, deneysel ilaçları kabul eden insanlara kapılarını açıyor. İnsanların gen haritaları da çıkarılıyor."
 

Her isteyen gidemez

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu Başkanı AKP'li Kemalettin Aydın enstitünün bir poliklinik gibi çalışmadığını, her isteyenin gidemeyeceğini belirtti: "Orası tedaviden çok bir proje merkezi. Hastane mantığı ile düşünmemek gerekir. Proje ekipleri, hastanın şartları, hastalığın evreleri, denenen tedavi yöntemleri gibi birçok kriteri ele alarak projeye dahil ediyor. Kanser tanısı konan herkesin kabul edildiği bir yer değil. Koşullar uygun olursa Türk hastalar da dahil olabilir." Aydın, kanser hastası vatandaşların başvurusu durumunda aracı olup olmayacağı yönündeki soruya ise, "Komisyonumuzun çalışmaları sona eriyor. Ancak insani olarak ve milletvekili olmamdan kaynaklanan sorumluluğum olur. Bu anlamda katkım ancak o kadar olabilir" yanıtını verdi.

"Yapmadık" denmesin

Enstitü için aracı olabileceğini belirten Durmuş şöyle konuştu: "Türkiye'den de hasta kabul edebiliriz dediler. Hastanın kanserin son evresinde olması ve gönüllüğü kabul etmesi gerekiyor. Hiçbir tedavinin işe yaramadığı hastalar kabul edilecek. Henüz Türkiye'den giden yok. Duyurmak istedim. İlgilenen benimle irtibata geçebilir. Güvenilir ve bilimsel bir merkez. Son günlerini konfor içinde geçirmelerini istiyorum. Kimse hastası için, 'Yapılacak şu da vardı ama yapamadık' demesin, o yoksunluğu hissetmesin istiyorum. Acaba yapılabilecek bir şey daha var mıydı? diye düşünen insanlar için bir umut."
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler