WikiLeaks'te ılımlı Müslüman Türkiye önerisi

WikiLeaks'te Hükümet'i, Başbakan Erdoğan'ı, Bakanları ve danışmanları eleştiren ifadelerin yanı sıra Türkiye'yi öven belgelere de yer verildi. Bu belgelerin birinde Türkiye'nin Pakistan'a yardım yapan tek Müslüman ülke olduğu belirtiliyor.

Yayınlanma: 02.12.2010 - 14:27
Abone Ol google-news

WikiLeaks, Türk dış politikasına ilişkin ABD değerlendirmelerinin yer aldığı belgeleri yayımlamayı sürdürdü. Sitede Hükümet'i, Başbakan Erdoğan'ı, Bakanları ve danışmanları eleştiren ifadelerin yanı sıra Türkiye'yi öven ABD belgelerine de yer verildi. Bu belgelerden birinde Türkiye'nin Pakistan'a yardım yapan tek Müslüman ülke olduğu belirtildi. Pakistan'ın ABD Büyükelçiliği'nce kaleme alınan bir belgede, "Ilımlı Müslüman Türkiye Pakistan'da Suudiler'in kötü etkilerini silebilir" denildi.

24 Mayıs 2009 tarihinde Pakistan'ın İslamabat Büyükelçisi Anne Patterson, Türk Büyükelçi Engin Soysal'ın ve heyetlerle birlikte yaptıkları bir toplantıyı ayrıntılarıyla belgelendirdi. "Gizli" kaydıyla ABD dışişleri bakanlığına gönderilen belgede, "Ilımlı, ilerici, görece istikrarlı, demokratik yönetime sahip bir Müslüman devlet olarak Türkiye, Pakistanlılar için çok daha olumlu bir rol model olma ve Pakistanlı politikacılar ve toplum üzerinde Suudi Arabistan tarafından uygulanan daha negatif bir etkiyi etkisizleştirme için iyi bir konumda" denildi.

ABD ve Türkiye'nin İslamabat büyükelçilikleri arasındaki toplantının bu formatta gerçekleştirilen ilk toplantı olduğu belirtilen belgede, aynı nitelikteki görüşmelerin Büyük Britanya Yüksek Komiserliği ile daha önce yapıldığı kaydedildi. Büyükelçi Patterson, "Pakistan'da giderek yükselen bir profil ve yapıcı rol oynayan Türklerle diyalogumuzu geliştirmeye ve karşılıklı çıkarlarımızı ilgilendiren alanlarda çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

"Pakistan'a yardım eden ilk ülke"


ABD ve Türk büyükelçiliklerinin toplantısıyla ilgili belgede yer alan değerlendirmelerden bazıları şöyle:

"-NATO için Pakistan'da koordine rolü alan Türk Büyükelçiliği ABD'ile Pakistan'da daha büyük bir işbirliğini savunuyor. Soysal Türkiye'nin Afganistan ve Pakistan ile üçlü toplantılarını anlattı. Af-Pak ilişkisinin 2008 Şubat seçimlerinden bu yana daha iyileştiğini düşünüyor ve Dışişleri Bakanı Şah Mahmut Kureşi'nin özellikle 'coğrafi duyarlılık' politikasına inanıyor...
-Türkiye üçlü toplantılarının işbirliği programlarında sonuç elde edileceğini umsa bile, gerçek hedef iki komşu arasında güven ve saydamlığın artırılması.
-Türk Cumhurbaşkanı Gül Başkan Zerdari'yi 22 Mayıs'ta (2009) içte yerlerinden olmuş kişilere yönelik bir yardım paketi teklifinde bulundu. Soysal, Türk yardımının daha çok acil-sonrası biçiminde olabileceğini önererek, bu yıl Ramazan'ın rastladığı Temmuz/Ağustos'a odaklandı. Her ne kadar (Türk Büyükelçi) Soysal, gelecek hafta İslam Konferansı Teşkilatı'nın harekete geçeceğini ümit etse de, şimdiye kadar Türkiye bu insanlık krizine yardımda bulunan tek Müslüman ülkeydi.
-Pakistan hükümetinin Swat (vadisinde) saldırı için bir takvimi bulunmamasından hayal kırıklığına uğramıştı ve Ordunun Veziristan'da gelecek yıldan önce operasyonlara girişmek konusunda çok yavaş hareket ettiğini düşünüyordu. Pakistanlı politikacıların uluslararası misyonu mümkün olduğunca partizan olmayan bir iklime çekmek konusunda cesaretlendirici ve azimli olduğundan emin değil. Bu konuda en büyük sorumluluk, kendi partisi ve özellikle ana muhalefet Pakistan Müslüman Birliği-Nawaz'ın partisi başta olmak üzere diğer partiler arasında güven artırıcı önlemler ortaya koyması gereken Zerdari'ye kalıyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler