3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün toplumun tüm kesimlerini özürlülük konusunda durup düşünmeye davet ettiğini belirtti.

Yayınlanma: 02.12.2010 - 17:04
Abone Ol google-news

Kavaf, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Özürlülerin toplumun vazgeçilemez, ihmal edilemez bir parçası olduğuna işaret eden Kavaf, özürlülerin sorunlarının yalnızca kendilerini ve ailelerini değil, gelir düzeyi, statüsü ne olursa olsun toplumun tüm kesimlerini kuşatan ve bütüncül bir bakış açısıyla ele alınması gereken sorunlar olduğunu vurguladı.

Özürlülerin başta eğitim ve istihdam olmak üzere toplumsal yaşamın tüm alanlarında çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Kavaf, BM ve AB gibi örgütlenmelerin bu sorunların ortadan kaldırılması, insan haklarına dayalı onurlu bir yaşam sürdürülebilmesi için özellikle 1980'lerden itibaren önemli gelişmeler kaydettiğini ve ülkelere rehberlik ettiğini aktardı.

Özürlülerin karşı karşıya kaldığı sorunların çözümüne katkıda bulunmak, toplumsal farkındalık ve duyarlılığı artırmak için 1992 yılında BM Genel Kurulu'nda 3 Aralık tarihi ''Dünya Özürlüler Günü'' olarak kabul edildiğini hatırlatan Kavaf, Dünya Özürlüler Günü'nün bir yandan özürlülerin yaşadığı sorunları ve bu konuda atılması gereken adımları öne çıkarırken diğer yandan bu alandaki sorunların çözümü yolunda devlete, yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına ve bireylere düşen görevleri hatırlattığını belirtti.

Türkiye'de özürlülükle ilgili yasal düzenlemeler bulunduğunu anımsatan Kavaf, Hükümet olarak temel hedeflerinin özürlülerle ilgili tüm sorun alanlarının temel insan hakları çerçevesinde, fırsat eşitliği sağlanarak, ayrımcı uygulamalara yer vermeksizin çözümlenmesi olduğunu kaydetti. Kavaf, özürlülerin üretken, istihdamda yer alan, saygıdeğer ve eşit haklara sahip bireyler olarak toplumsal hayata tam katılımını amaçladıklarını vurguladı.

Özürlüler Kanunu, BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme ile İhtiyari Protokol'ün imzalanmasıyla bu alanda sağlanan gelişmelere değinen Kavaf, ayrıca bakım hizmetleri ve özürlü çalışanların primlerinin hazine tarafından karşılanması gibi pozitif ayrımcılıklar getirildiği bilgisini verdi.

Özürlülerin devlet memuru olabilmeleri konusunda çok önemli bir adım attıklarını da belirten Kavaf, özürlü personel atamalarının istisna kapsamı dışında bırakıldığını, böylece kamu kurum ve kuruluşlarının açık bulunan özürlü devlet memuru kadrolarına atamalarının yapılmasına imkan sağlandığına dikkati çekti. Kavaf, çalışmaların gelecek yılda bu yönde daha ileri adımların atılmasına vesile olacağını kaydetti.

Bakan Kavaf, özürlülerin eğitimi almalarını sağlama konusundaki çalışmalarına da tüm maddi kaygıların üzerinde kararlılıkla devam ettikleri vurgusunu yaptığı mesajında, bu çerçevede yapılan çalışmaları hatırlattı. Kavaf, şunları kaydetti:

''Çalışmalarımız, özürlülerimizin toplumsal yaşama katılımında ön şart olarak kabul edilen istihdamın arttırılması başta olmak üzere, her alanda devam etmektedir. 3 Dünya Özürlüler Günü, toplumun tüm kesimlerini özürlülük konusunda durup düşünmeye davet etmekte ve devletlerden yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarından vatandaşlara kadar herkese bu konuda üzerlerine düşen görevleri hatırlatmaktadır. Unutulmamalıdır ki toplumu derinden etkileyen özürlülük alanındaki sorunlar, ancak tüm tarafların katkısı ve işbirliği ile çözülebilecektir.

Dünya Özürlüler Günü'nün bu alanda yapılan çalışmaların ve toplumsal duyarlılığın artmasına vesile olmasını diliyor, tüm özürlü vatandaşlarımıza sevgi ve saygılarımı iletiyorum.''

 

Özak'tan engelliler günü mesajı

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, ''Engelli vatandaşlarımızın hayata daha sıkı bağlanmaları, kendilerine yeter duruma gelmeleri en büyük sorumluluklarımızdandır'' dedi.

Özak, ''3 Aralık Dünya Engelliler Günü'' dolayısıyla yayımladığı mesajda, engelli yurttaşların toplumsal hayata katılımlarını en üst düzeyde sağlamanın insana ve topluma duyulan saygının en önemli göstergelerinden biri olduğunu vurguladı. Bakan Özak, mesajında şunları kaydetti:

''Engelli vatandaşlarımızın hayata daha sıkı bağlanmaları, kendilerine yeter duruma gelmeleri en büyük sorumluluklarımızdandır. Her insanın özürlü olma potansiyeli taşıdığını unutmadan, eğitimde, iş hayatında, sporda, sanatta kısaca yaşamın her alanında engelli vatandaşlarımıza fırsat verip desteklemeliyiz. Bugün dolayısıyla herkesi özürlü vatandaşlarımıza sahip çıkmaya çağırıyor ve tüm engelli vatandaşlarımızın '3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü en içten dileklerimle kutlayarak, ömür boyu mutlu bir yaşam diliyorum.''

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler