Özbekistan-ABD bilimsel-teknik anlaşması

ABD ile Özbekistan arasında, bilimsel-teknik işbirliği anlaşması imzalandı.

Yayınlanma: 02.12.2010 - 20:09
Abone Ol google-news

Astana'da katıldığı AGİT Zirvesi'nin ardından gerçekleştirdiği Orta Asya ülkeleri ziyareti kapsamında bugün öğleden sonra Taşkent'e gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkedeki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile bir araya geldi.
Basına kapalı olarak gerçekleştirilen bu görüşmelerin ardından, Özbekistan Dışişleri Bakanlığı Kabuller Evi'nde, iki ülke arasında bilimsel-teknik işbirliğini öngören anlaşma imzalandı.

Başbakan 1.Yardımcısı Rüstem Azimov ile Hillary Clinton tarafından imzalanan anlaşma, iki ülkenin bilimsel-araştırma merkezleri, üniversite ve devlet kurumları arasında bilimsel-teknik, bilgi, deneyim ve teknoloji değişimi, bilimadamları arasında işbirliği ve staj eğitimi, ortak bilimsel araştırma, proje ve konferansların gerçekleştirilmesini içeriyor.

ABD Dışişleri Bakanı sıfatıyla ilk defa Taşkent'e gelen Clinton'un Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile yaptığı ikili görüşmenin detayları hakkında bilgi verilmezken bu görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliğinin durumu ve geleceğiyle ilgili meselelerin yanı sıra, Afganistan ve Kırgızistan'daki durum ile bölgesel güvenlik meselelerinin ele alındığı dile getiriliyor.

Clinton'un bu ziyareti, yaklaşık 10 yıllık bir aradan sonra bir ABD Dışişleri Bakanının Özbekistan'a yaptığı ilk ziyaret sayılıyor. Geçen ay ABD Dışişleri Bakanının Güney ve Orta Asya'dan Sorumlu Yardımcısı Robert Blake ile ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) Orgeneral James Mattis Özbekistan'da temaslarda bulunmuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler