Berlusconi skandalları WikiLeaks'te

İnternet sitesi WikiLeaks'de yayımlanan gizli belgeler İtalya'da da gündemin ilk sırasında yer almaya devam ediyor. Belgelerdeki Başbakan Silvio Berlusconi ile ilgili iddiaların bir bölümü İtalyan hükümetince yalanlandı.

Yayınlanma: 02.12.2010 - 22:01
Abone Ol google-news

El Pais gazetesi WikiLeaks web sitesinde yayımlanan gizli belgelerde, Berlusconi'nin adının anıldığı dokümanların sayısını 652 olarak duyurdu. Berlusconi'yle ilgili en son belgenin 17 Şubat 2010 tarihi taşıdığı bilgisine de yer verildi.

Berlusconi, gün içinde Kazakistan'da gazetecilere yaptığı değerlendirmede, ABD'nin eski Roma Büyükelçisi Ronald Spogli'nin imzasını taşıyan bir mektupta Putin'le sıkı ilişkilerine kuşkuyla yaklaşılmasına, kendisinin ''Putin'in megafonu'' diye nitelenmesine tepki göstererek, ''ABD benim hiç bir ülkede çıkar peşinde koşmadığımı, benimle ilgili bir şahsi çıkar söz konusu olmadığını, benim sadece İtalyanların ve ülkemin çıkarlarını korumak için çalıştığımı gayet iyi bilmektedir'' dedi.

Spogli'nin Berlusconi ile Putin arasında karşılıklı pahalı hediye değişimlerine de işaret ettiği raporunda, ''Bu ikili arasında dostluğun neye dayandığını belirlemek zor. Berlusconi, Putin hükümetinin maço, kararlı ve otoriter yapısına hayranlık duyuyor. Berlusconi kendisinin de aynı tarzda olduğunu düşünüyor. Putin, Berlusconi'nin güvenini kazanmak için yoğun çaba harcadı'' ifadelerine yer verdi.

Belgelere göre, Gürcistan'ın Roma Büyükelçisi de Amerikalılara hükümetinin, Putin'in Berlusconi'ye doğal gaz anlaşmalarının gelirlerinden hisse vaadinde bulunduğuna inandığını aktardı.


"Sağlığı, partiler yüzünden kötü durumda"

Ekim 2009'da ABD'nin halihazırdaki Roma Büyükelçisi David Thorne tarafından kaleme alınmış bir başka raporda ise Berlusconi'nin eğlence amaçlı düzenlediği partilerin ''skandal'' diye nitelenmesi de dikkati çekti.

Büyükelçi Thorne, İtalyan politikacılardan aldığı bilgileri özetlediği raporunda, ''Berlusconi'nin sağlığı, partiler yüzünden kötü durumda. Özellikle son bir yılda düzenlediği partiler nedeniyle fiziken de siyaseten de bitkinleşmiş vaziyette. Yakın bir arkadaşının belirttiğine göre Berlusconi gizli servisler tarafından tuzağa düşürüldüğüne inanıyor'' ifadelerini de kullandı.

Berlusconi'nin yardımcılarından Gianni Letta, belgelerdeki ifadelerin aksine her ortamda Berlusconi'nin sağlığının yerinde olduğunu belirterek, ''Gerçeğin, WikiLeaks'teki bilgilerin tam tersi olduğu bir durumla karşı karşıyayız. Ben bulunduğum tüm ortamlarda, Berlusconi'nin takatsiz ve gergin olduğu iddialarını yalanlayarak, Başbakan'ın formunun gayet yerinde olduğunu belirttim'' diye konuştu.

Muhalefet, Berlusconi'yi gizli belgelerdeki iddialarla ilgili olarak parlamentoya bilgi vermeye çağırırken Dışişleri Bakanı Franco Frattini ise Rusya'dan yaptığı açıklamada, ''İtalya ve Rusya birlikte çalışırlarsa herkesin kıskandığı büyük bir güç olabilir. İkili ilişkilerimiz herkese örnek olmalıdır. Bu ilişkilere kuşkuyla yaklaşma alışkanlığından vazgeçilmelidir'' değerlendirmesini yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler