Ölü sayısı 40'ı geçti

İsrail'in sahil kenti Hayfa'da devam eden orman yangınında ölenlerin sayısı 42'ye yükseldi.

Yayınlanma: 03.12.2010 - 07:10
Abone Ol google-news

İsrail'in sahil kenti Hayfa'da devam eden orman yangınında ölenlerin sayısı 42'ye yükseldi.
Hayfa'nın kurulu bulunduğu Karmel Dağları'nın doğusunda çok geniş bir alana yayılan yangında ölenlerin sayısının 42'ye yükseldiği bildirilirken, İsrail kabinesi de olağanüstü toplandı.

Yoğun rüzgar nedeniyle yayılarak devam eden yangını söndürme çalışmalarına sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yeniden başlandı.

Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Bulgaristan'dan gece gelen uçaklarla bu sabah Türkiye'den gelen 2 uçak söndürme çalışmalarına katılıyor.

Söndürme-kurtarma çalışmalarına askerler, polisler, sivil savunma ekipleri ve gönüllülerden oluşan binlerce kişi katılıyor.

Karmel dağlarındaki yangınların bulunduğu alanın tam tersi istikametinde, Krayot bölgesinde bir benzin istasyonu ile sanayi bölgesinde yeni yangınların çıkması, kundaklama ihtimallerini tekrar gündeme getirdi.

Yangınla mücadele çalışmalarının sivil savunma ayağının başında bulunan Türk asıllı Rafael Sadi, "10 bin dönüm dolayında orman yandı ve binlerce dönüm daha tehlike altında. Yoğun rüzgar nedeniyle yangın deniz kıyısına, yerleşimlerin yoğun olduğu bölgelere ilerliyor" dedi. Yedek Yarbay Rafael Sadi, birkaç gün içinde yangının kontrol altına alınmasının şart olduğunu söyledi.

Sadi, dünden bu yana 13 bin dolayında kişiyi tahliye ettiklerini belirterek, Hayfa'nın Denya mahallesi ile banliyölerinden Tirat Karmel'in iki mahallesi, bir akıl hastanesi ile yaşlı bakım evinin tahliye edildiğini söyledi.

Yangını İsrail tarihinin en büyük felaketi olarak tanımlayan Sadi, Türkiye'nin sağladığı destekten özellikle memnun olduklarını vurgulayıp, kendisinin de 1999'daki deprem felaketlerinde İsrail'in Türkiye'ye gönderdiği yardım ekibi içinde bizzat yeraldığını hatırlattı. 

Türkiye uçak gönderdi

10 personel ve gerekli söndürme malzemelerini taşıyan 2 uçak, saat 10.30'da Hayfa'daki Ramat David askeri hava üssüne indi. Uçaklar, İsrail makamlarıyla koordineli biçimde söndürme çalışmalarına başladı.

İSRAİL'DE YANGIN

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler, 2008 sonundaki Gazze saldırısı ile bozulmuş, art arda yaşanan krizler ve Mavi Marmara baskını ile ilişkiler normalleşememişti. Ankara İsrail'e yönelik tepkisini insani gerekçelere dayandırmıştı. Türkiye'nin bu süreçteki adımı ilişkilerin son 2 yılına bakıldığında önem taşıyor.

YANGIN KONTROLDEN ÇIKTI

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler