İsrail, Gazze'den çekildi

İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetimi ile geçen Haziran ayında yürürlüğe giren ateşkesten bu yana Gazze'ye düzenlediği ilk operasyon bu sabah sona erdi. Operasyonda 6 Hamaslı militan öldü, 4 İsrailli asker yaralandı.

Yayınlanma: 04.11.2008 - 22:11
Abone Ol google-news

İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'ne düzenlediği operasyon bu sabah sona erdi. Gazze Şeridi'ndeki Hamas hükümeti, operasyonla ateşkesin ağır şekilde ihlal edildiğini belirterek, bundan İsrail hükümetinin sorumlu olduğunu söyledi.

İsrail ordusunun bir sözcüsü, operasyonun, Hamas'ın, sınırda bir tünel aracılığıyla daha fazla asker kaçırmayı planladığı yolunda alınan istihbarattan sonra düzenlendiğini ve askerlerin tüneli imha etmek için Gazze'ye girdiklerini öne sürdü.

Geçen günlerde sınırda intihar saldırısı düzenlemek isteyen bir Filistinlinin yakalandığı ve sorgusunda söz konusu tünelle ilgili bilgiler verdiği ifade ediliyor. Ordu sözcüsü, operasyonun ateşkesin ihlali anlamına gelmediğini, Gazze'den yönelen bir tehdidi önlemeye yönelik meşru bir adım olduğunu savundu, ayrıca tünelin başladığı evin askerlerce sarıldığında Filistinli militanların tüneli havaya uçurduğunu ifade etti.

İsrail askerleri, dün gece yarısına doğru, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Deir El Balah'tan Gazze'ye girmişti. Tanklarla birlikte sınırdan 300 metre kadar ileri geçen askerlerle Hamas'ın İzzeddin El Kassam Tugayları militanları arasında çatışma çıkmıştı.

İlk çatışmada, Kassam Tugayları'nın yerel lideri ve aynı zamanda polis olan Mazen Saada ölmüş, 3 militan ile çatışma alanının yakınında bulunan bir kadın yaralanmıştı.

Gecenin ilerleyen saatlerinde de devam eden çatışmalarda İsrail'e ait insansız uçaklardan bir grup Filistinli militanın üzerine füze atılması sonucu ölü sayısının 6'ya yükseldiği öğrenildi.
İzzeddin El Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyda da örgütün sitesinde yayımladığı açıklamasında, operasyona yanıtlarının sert olacağını ve düşmanın ağır bedel ödeyeceğini belirtti.

Gazze operasyonunun ardından, Filistinli militanlarca, İsrail'in güneyindeki Necef'teki yerleşimlere 35 Kassam roketi atıldı. Ölen ya da yaralanan olmayan Kassam saldırılarının sorumluluğunu Hamas üstlendi.

19 Haziran'da yürürlüğe giren ateşkesten sonra Gazze Şeridi'ndeki militanlarca çok sınırlı sayıda Kassam roketi atılmış, İsrail bu saldırılara karşı sınır geçişlerini birkaç günlüğüne kapatmıştı.

Hamas, ateşkes döneminde Filistinli militanların Kassam saldırılarını büyük ölçüde durdurmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler