Engellerini aştılar

Düşler Akademisi'nin atölyesinden mezun yetenekli gençler müziğin evrensel dilinde konuştu.

Yayınlanma: 03.12.2010 - 09:03
Abone Ol google-news

“Müzik engel tanımaz” sloganıyla, fiziksel ve sosyal açıdan dezavantajlı gençlerin toplumsal yaşama katılımını, kültür sanat etkinlikleriyle sağlayan “Düşler Akademisi”nin müzik atölyesinden mezun öğrencilerin oluşturduğu “Social Inclusion Band”, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Cahit Berkay, Bengü ve Tibet Ağırtan gibi popüler isimlerle sahne aldı. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) ev sahipliğinde önceki akşam gerçekleşen konserde, gençler yeteneklerini sergilerken, aileleri, arkadaşları ve dinleyenlerinin dışında sahneye gururla bakan biri daha vardı. Alternatif Yaşam Derneği Başkanı ve Düşler Akademisi kurucusu Ercan Tutal, iki yıllık hazırlık sürecinin ardından, o an, ilk günkü düşüncesini yeniden anımsıyor ve anımsatıyordu:

“Hem üretilirken hem de tüketilirken sınır tanımayan, dil, cinsiyet, din gibi farklılıkları önemsiz kılan müzik, bazen sağır bir virtüözün notalarından çıkıp kulaklarımıza gelir, bazen de görme engelli bir perküsyon sanatçısının parmaklarından.”

Kollarını kullanmayı öğrendi

Social Inclusion Band, sanatın bu evrensel, engel tanımayan gücünü kendine temel alıyor. Grup, dokuz kişiden oluşuyor ve bunların 5’i engelli, artık “engel”i nasıl tanımlıyorsanız. 17 yaşındaki Tolga Kaan Tungur, Düşler Akademisi’yle 2 yıl önce ritim atölyesine geldiğinde tanışmış, atölye sayesinde kol kaslarını kullanmayı öğrenerek, Social Inclusion Band’in kurulduğu ilk günden bugüne kadarki tüm konserlere Surdo’su ile eşlik ediyor.

18 yaşındaki Şilay Turhan, görme engelli. Eline bageti ilk kez Düşler Akademisi’nde almış, söylediğine göre daha önce bagetin ne olduğunu bile bilmiyormuş. Düşler Akademisi ekibi, Şilay’ın şarkı söylemeyi çok sevdiğini ve ezberinde 100’ün üzerinde şarkı olduğunu öğrenince Şilay, 300 kişilik bir koronun en genç koristi olmayı başarmış. Şilay bugün, Social Inclusion Band’de hem timbal çalıyor hem de ünlü sanatçılarla birlikte şarkı söylüyor.

Enstrümanlara yaşam veriyorlar

18 yaşındaki down sendromlu Emir Murat Vatansever, Social Inclusion Band konserini izlemeye gittiği sırada grupla tanışmış ve ardından onların bir parçası haline gelmiş. Kısa sürede, Düşler Akademisinin başarılı öğrencileri arasına girmiş. 16 yaşındaki görme engelli Ezgi Polat bongoya, yine görme engelli 18 yaşındaki Orhan Kıvılcım ise darbukaya öyle bir hayat veriyorlar ki, konser boyunca gözlerinizi kapatıp onları dinlemekten kendinizi alamıyorsunuz. Orhan, Düşler Akademisinde aldığı eğitimin ardından şimdi kendi öğrencilerine ritim dersi verdiğini, bir yandan da üniversitede okuduğunu anlatıyor. En büyük hayalinin ise konservatuvara girebilmek olduğunu söylüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler